Kum zambağı ( Pancratium maritimum L.)'nın kültüre alınabilirliği ve azot uygulamalarının verim ve verim komponentlerine etkisi
The capable of domestication and effects of different nitrogen applications on yield and yield components of sea daffodil (Pancratium maritimum L.)
- Tez No: 151826
- Danışmanlar: PROF.DR. SALİHA KIRICI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Pancratium maritimum L, azot dozu, alkaloit oram, morfolojik özellikler, soğan verimi, Pancratium maritimum L, nitrogen rate, total alkaloid content, morphological properties, bulb yield. II
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarla Bitkileri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 70
Özet
öz YÜKSEK LİSANSTEZİ KUM ZAMBAĞI (Pancratium maritimum L.)' NIN KÜLTÜRE ALINABİLtRLİĞİ VE AZOT UYGULAMALARINA VERİM VE VERİM KOMPONENTLERİNE ETKİSİ Mustafa TATLI ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ TARLA BİTKİLERİ ANABİLİM DALI Danışman: Prof. Dr. Saliha KIRICI Yd: 2004, Sayfa :63 Jüri: Prof. Dr. Saliha KIRICI Prof. Dr.Menşure ÖZGÜVEN Doç. Dr. Zerrin SÖĞÜT Farklı yörelerden (Adana- Yumurtalık ve Hatay-Çevlik) toplanan Pancratium maritimum L. ekotiplerinin verim ve verim komponentleri üzerine farklı azot dozlarının (0, 3, 6, 9 kg/da N) etkileri 2001-2002 ve 2002-2003 yetiştirme sezonlarında araştırılmıştır. Deneme, Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölümü Araştırma Alanında kurulmuştur. Bitki boyu, sap sayısı, sap uzunluğu, çiçek sayısı, tohum sayısı, bin tane ağırlığı, üst aksam ağırlığı, soğan sayısı, kök ağırlığı, soğanda total alkaloit oram ve soğandaki azot oram değerleri en yüksek 9 kg/da azot uygulamalarında tespit edilirken, anılan karakterler üzerine azotun etkisi görülmemiştir. En düşük değerler azot uygulanmayan parsellerde saptanmıştır. Buna karşılık, soğan boyutlarında ve tohumdaki sabit yağ oranında, en yüksek değerler azot uygulanmayan parsellerde belirlenirken, en düşük değerler 9 kg/da azot uygulanan parsellerde tespit edilmiştir. Soğanda en yüksek total alkaloit oram % 1.10 ile 9 kg/da N uygulamasında, en düşük değer ise % 0.55 ile kontrol uygulamasında bulunmuştur. Tohumda sabit yağ oram % 29.93 ile % 32.10 arasında değişmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Msc THESIS THE CAPABLE OF DOMESTICATION AND EFFECTS OF DIFFERENT NITROGEN APPLICATIONS ON YD2LD AND YD2LD COMPONENTS OF SEA DAFFODIL (Pancratium maritimum L.) Mustafa TATLI DEPARTMAN OF FD2LD CROPS INSTITUTE OF NATURAL AND APPLD3D SCBENCES UNIVERSITY OF ÇUKUROVA Supervisor: Prof. Dr. Saliha KIRICI Year: 2004, Pages :63 Jury: Prof. Dr. Saliha KIRICI Prof. Dr.Menşure ÖZGÜVEN Ass. Prof. Dr. Zerrin SÖ?ÜT This study was conducted to determine the effect of different nitrogen doses (0-3-6-9 kg/da N) on yield and yield components of two different Pancratium maritimum L. ecotypes (Adana- Yumurtalık, Hatay-Çevlik) in the growing season of 2001-2002 and 2002-2003 at the experimental field of Çukurova University, Agriculture Faculty. The highest values of plant height, stem number and height, flower number, seed number, thousand seed weight, aerial part of plant, bulb number, root weight, total alkaloid content and nitrogen content of bulb were obtained with the application of 90 kg/ha N application. However the lowest ones were optained with the no application of nitrogen. On the other hand, the highest values of bulb dimension and oil content of seed were obtained control, they were not affected from the application of different N doses and the lowest values were obtained with the application of 90 kg/ha N application. The highest total alkaloid content of bulb was obtained with the application of 90 kg/ha N, but the lowest ones were obtained with the no application of nitrogen. The oil content of seed was varied between 29.93 and 32.10%.