Şev stabilitesinin laboratuar model deneyleri ve PLAXIS paket programı ile irdelenmesi
Experimental and numerical analyses (using program PLAXIS) slope stability
- Tez No: 151827
- Danışmanlar: DOÇ.DR. MUSTAFA LAMAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Yüzeysel temel, şev, göçme mekanizması, göçme yükü, oturma, Shallow foundation, slope, failure mechanism, failure load, settlement
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 190
Özet
öz YÜKSEK LİSANS TEZİ ŞEV STABİLİTESINİN LABORATUAR MODEL DENEYLERİ VE PLAXIS PAKET PROGRAMI İLE İRDELENMESİ Hüseyin GÖKPINAR ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ İNŞAAT MÜHENDİSLİĞİ ANABİLİM DALI Danışman : Doç. Dr. Mustafa LAMAN Yıl : 2004, Sayfa : 174 Jüri : Doç. Dr. Mustafa LAMAN :Doç. Dr. Hasan ÇETİN :Yrd. Doç.Dr. A.Azim YILDIZ Bu çalışmada, belirli açılarla şevlendirilmiş kura zemin üzerine şevin tepe noktasına göre farklı uzaklıklarda oturtulan yüzeysel temel sisteminde şevin göçme mekanizması, temelin göçme yükü ve oturma miktarı laboratuar ortamında küçük ölçekli model deneyler yapılarak araştırılmıştır. Şev açısı olarak 30° ve 45° 'lik açılar ve yüzeysel temel olarak da 4cm genişliğinde ve 40cm uzunluğunda sürekli temel kullanılmıştır. Model deneylerde farklı uzaklıklarda göçme yükü ve oturma miktarları tespit edilmiş ve şeve olan optimum mesafe araştırılmıştır. Şevlendirilmiş kum zemin üzerine oturan sürekli temelin PLAXIS bilgisayar yazılımı kullanılarak 2 boyutlu ve düzlem şekil değiştirme koşullarında sonlu elemanlar yöntemi ile çözümü yapılmıştır. Elde edilen deneysel ve teorik sonuçlar karşılaştırılarak temelin şeve olan mesafesinin yapıya etkisi ve ayrıca Geoteknik mühendisliğinde karşılaşılan problemlerde bilgisayar programlan kullanımında dikkat edilmesi gereken hususlar önerilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT MASTER THESIS EXPERIMENTAL AND NUMERICAL ANALYSES (USING PROGRAM PLAXIS) SLOPE STABILITY Hüseyin GÖKPINAR DEPARTMENT OF CIVIL ENGINEERING INSTITUTE OF NATURAL AND APPLIED SCIENCES UNIVERSITY OF ÇUKUROVA Supervisor : Assoc. Prof.Dr. Mustafa LAMAN Year : 2004, Page : 174 Jury : Assoc. Prof.Dr. Mustafa LAMAN :Assoc. Prof.Dr. Hasan ÇETİN :Assist. Prof.Dr. A.Azim YILDIZ In this study, on sand soil that was sloped at certain angles according to the summit of the slope at the shallow foundation system that has been placed to the different distances, the failure mechanism of the slope, the failure load of foundation and the amount of settlement have been investigated by doing small scaled experiments in the laboratory. 30° and 45° angles have been used as slope angles. 4 cm width and 40 cm length of shallow foundation has been used, with in the example experiments. The failure load at different distances have been determined and the optimum distance to the slope has been investigated. The shallow foundation that was placed on sloped sand soil has been analyzed by using plaxis computer program as 2 dimensional and in the conditions of changing shape of the plane. The experimental and the theoretical results have been compared and the effect of the distance of the slope to the foundation was investigated. In addition, it was advised the points that must be considered when a computer program is used at the problems that have been confronted at Geotechnical Engineering.