Bakırın sucul makrofitlerden typha latifolia L.'de klorofil ve protein miktarı ile serbest prolin içeriğine etkileri
The effects of copper on amounts of chlorophyll, protein and free proline in the aquatic macrophyte Typha latifolia L.
  1. Tez No: 151848
  2. Yazar: ZEHRA GÜL GÜLTEKİN
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. SAADET SAYGIDEĞER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoloji, Biology
  6. Anahtar Kelimeler: Bakır sülfat, Typha latifolia, klorofil, protein, prolin, Copper sulphate, chlorophyll, protein, proline, Typha latifolia II
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 55
Özet
ÖZ YÜKSEK LİSANS TEZİ BAKIRIN SUCUL MAKROFİTLERDEN Typluı latifoliaLSVE KLOROFİL VE PROTEİN MİKTARI İLE SERBEST PROLİN İÇERİĞİNE ETKİLERİ Zehra Gül GULTEKIN ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ BİYOLOJİ ANABİLİM DALI Danışman: Doç. Dr. Saadet SAYGIDEĞER Yıl: 2004, Sayfa: 48 Jüri: Doç. Dr. Saadet SAYGIDEĞER : Prof. Dr. Cahit ERDEM : Doç. Dr. Oya IŞIK Sucul makrofitlerden Typha latifolia,da bakırın fotosentetik pigmentler (klorofil-a, klorofil-b ve total karaten), azot, protein ve prolin miktarına etkileri araştırılmıştır. Makrofit 2, 4 ve 8 gün boyunca bakır sülfatın 0.5, 1, 2.5, 5 ve 10 ppm'lik derişimlerin etkisinde bırakılmıştır. Hasat periyotları sonunda makrofit yapraklarının fotosentetik pigment, azot, protein ve prolin miktarları ile kök ve yapraklardaki Cu akümülasyonları belirlenmiştir. Bakırın etkileri, uygulanan farklı derişimlere ve uygulama süresine göre farklılıklar göstermiştir. Kök ve yapraklardaki bakır miktarları uygulanan bakır miktarı arttıkça artmıştır. En yüksek bakır miktarları 1 0 ppm'lik derişimde ölçülmüştür. Fotosentetik pigment ve azot miktarları da ortamdaki bakırdan olumsuz yönde etkilenmiştir. Bakırın uygulama süresi ve derişimi arttıkça bu etki daha fazla olmuştur. Makrofit yapraklarındaki prolin miktarlarının bakır stresi nedeniyle önemli derecede arttığı belirlenmiştir. Bu da makrofitin bakır stresine karşı prolin biriktirdiğini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT MSc THESIS THE EFFECTS OF COPPER ON AMOUNTS OF CHLOROPHYLL, PROTEIN AND FREE PROLINE IN THE AQUATIC MACROPHYTE Typha latif olia L. Zehra Gül Gültekin UNIVERSITY OF ÇUKUROVA INSTITUTE OF NATURAL AND APPLIED SCIENCES DEPARTMENT OF BIOLOGY Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Saadet SAYGIDE?ER Year: 2004, Page: 48 Jury: Assoc. Prof. Dr. Saadet SAYGIDE?ER : Prof. Dr. Cahit ERDEM : Assoc. Prof. Dr. OYA IŞIK Effects of copper on the amount of photosynthetic pigments (chlorophyll-a, chlorophyll-b and carotene), nitrogen, protein and proline were investigated in aquatic macrophyte Typha latifolia. The macrophyte was treated with 0.5, 1.0, 2.5, 5.0 and 10 ppm copper sulphate solutions for 2, 4 and 8 days. Amounts of photosynthetic pigments, nitrogen, protein and proline levels in the leaves and copper accumulation in leaves and roots of the macrophyte were determined after harvesting periods. Effects of copper differed among the concentrations of the metal tested and among treatment -periods. Accumulation of copper increased both in root and in leaves with increasing concentrations of the metal. Maximum accumulation of the metal was at 10.0 ppm CuS04 solution. Photosynthetic pigments and nitrogen were adversely affected by copper accumulation. These effects were also increased with increasing metal concentrations and treatment periods. Amount of proline in the leaves of the T. latifolia increased significantly with respect to control, showing that the macrophyte accumulated proline under copper stress.