Güzelyurt - Topaluşağı - Abbaslar (Kahramanmaraş ili) jeolojisi ve petrografisi
The geology and petrography of Güzelyurt - Topaluşağı - Abbaslar (Kahramanmaraş)
  1. Tez No: 151849
  2. Yazar: ESİN ÜNAL
  3. Danışmanlar: PROF.DR. FİKRET İŞLER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Jeoloji Mühendisliği, Geological Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Peridotit, Bazalt, Jeokimya, Petrografi, Peridotite, Basalt, Geochemistry, Petrography II
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Jeoloji Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 64
Özet
ÖZ YÜKSEK LİSANS TEZİ GÜZEL YURT - TOPALUŞAĞI - ABBASLAR (KAHRAMANMARAŞ İLİ) JEOLOJİSİ VE PETROGRAFİSİ Esin ÜNAL ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ JEOLOJİ MÜHENDİSLİĞİ ANABİLİM DALI Danışman : Prof. Dr. Fikret İŞLER Yıl:2004, Sayfa:55 Jüri : Prof. Dr. Fikret İŞLER : Doç. Dr. Osman PARLAK : Yrd. Doç. Dr. Ergül YAŞAR Çalışma alanı Kahramanmaraş ilinin 11 km Güneydoğusunda bulunan Güzelyurt nahiyesi ile Abbaslar köyü arasında kalan yaklaşık 1 54 km" lik alanı kapsar. İnceleme alanında Mesozoyik ve Senozoyik yaşlı birimler gözlenmiştir. En yaşlı birim Üst - Kretase'de bindirme ile bölgeye yerleşen, ofiyolitik serinin bir parçası olan tektonitlerdir. Harzburjit ve peridotitlerin kısmen veya tamamen alterasyonu ile oluşan serpantinitler tektonitleri oluşturur. Arazide en genç birim Kuvaterner yaşlı volkanizma ürünü olan plato bazaltlardır. Ayrıca sahadaki görünümleri itibariyle spilitleşmemiş olması, yastık debi göstermeyişi ile Ofiyolit seride rastlanılan bazaltlardan farklı olduklarını kanıtlamıştır. Mikroskobik incelemeler sonucu olivinli bazalt olarak tanımlanan bu kayaçlar jeokimyasal açıdan da ele alınmış, ana ve iz element kimyasal analizlerinin çeşitli diyagramlara aktarılması ile orta potasik değere sahip, subalkali bileşimde, kıtaiçi bazalt özelliği gösteren bazaltik andezit bileşimde kayaçlar olduğu saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT MSc THESIS THE GEOLOGY AND PETROGRAPHY OF GÜZEL YURT - TOPALUŞA?I - ABBASLAR (KAHRAMANMARAŞ) Esin ÜNAL DEPARTMENT OF GEOLOGY ENGINEERING INSTITUTE OF NATURAL AND APPLIED SCIENCES UNIVERSITY OF ÇUKUROVA Supervisor :Prof. Dr. Fikret İŞLER Year: 2004, Pages: 55 Jury : Prof. Dr. Fikret İŞLER : Assoc. Prof. Dr. Osman PARLAK :Assist. Prof. Dr. Ergül YAŞAR The study area covers approximately a field of 154 km2 between subdistrict Giizelyurt, 1 1 km southeast of the city Kahramanmaraş and the Abbaslar village. Mesosoic and Cenozoic age units are observed in the field the oldest units are tectonites, the parts of the ophiolitic series which moved into the field by thrusts in the Upper Kretase. Serpentinites which are formed by the alteration of partically or completely serpentinized and harzburgite and peridotites, form the tectonites. Tectonically bordered Paleocene -Eocene limestones have came into ophiolitic series. The youngest units in the area are plateau basalts which are the results of Cretaceaus aged volcanism. Besides, they have proved to the different from the basalts of the ophiolitic series because they have been spilitised as reganded with the appereans in the area and they don't show cushion flow. These rocks, defined as olivined basalt after the microscopic studies have been examined geochemically; major and trace elements chemical analysis are been transfered to different diagrams, so they have been determined to be mid-potasic degreed, subalkaline compositioned basaltic andesite which show the features of whit in plate basalts.