Çukurova bölgesi sarı pas hastalığı etmeni Puccinia striiformis'in fizyolojik ırklarının saptanması
Determination of physiological race of Puccinia striiformis a causal agent of stripe rust in Çukurova provience
  1. Tez No: 151847
  2. Yazar: MERYEM ATEŞ
  3. Danışmanlar: PROF.DR. MEHMET BİÇİCİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Puccinia striiformis, san pas, buğday çeşitleri, Puccinia striiformis, stripe rust, wheat varieties II
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bitki Koruma Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 51
Özet
ÖZ YÜKSEK LİSANS TEZİ ÇUKUROVA BÖLGESİ SARI PAS HASTALIĞI ETMENİ Puccinia striiformis'İN FİZYOLOJİK IRKLARININ SAPTANMASI Meryem ATEŞ ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ BİTKİ KORUMA ANABİLİM DALI Danışman: Prof. Dr. Mehmet BİÇİCİ Yıl:2004, Sayfa:46 Jüri: Prof. Dr. Mehmet BİÇİCİ Prof. Dr. Ali ERKILIÇ Doç. Dr. Şener KURT Bu çalışmada Çukurova'da ticari olarak yetiştirilen ve İCARDA' dan sağlanan buğday çeşitlerinin san pas (Puccinia striiformisya karşı reaksiyonları testlenmiştir. San pasın fizyolojik ırkı ICARDA'dan sağlanan 9 World, 8 European differential çeşitler üzerinde 230 E 150 olarak belirlenmiştir. Ayrıca, World set'e ait 137 buğday çeşidi ve Çukurova'da yetiştirilen 24 yerli ticari buğday çeşidinin san pasa karşı duyarlılık ve dayanıklılık düzeyleri belirlenmiştir. Tarla denemelerinde ticari yerli çeşitlerde san pasa karşı Balatilla, Chils, Amanos, Doğankent ve Yüreğir çeşitleri dayanıklı bulunurken, Ceyhan 99, Gerek, Dariel çeşitleri orta (M) olarak bulunmuştur. Saksı denemelerinde yerli ticari buğday çeşitlerinde san pasa karşı Panda çok dayanıklı, Segatario, Beyaz buğday dayanıklı, Seri 82 ise duyarlı bulunmuştur. Differential buğday çeşidi fidelerinin P. striiformis' e karşı reaksiyonlannda, Chinese 166 (Yrl), Hybrid 46 (W,Yr3b,4b), Carstens V(W?), Yrl/6 Avocet S, Yrl 5/6 Avocet S, Triticum spelta (Inter Yr5) çok dayanıklı bulunurken, Cham 1 Durum buğdayı dayanıklı bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT MSc THESIS DETERMINATION OF PHYSIOLOGICAL RACE OF Puccinia striiformis A CAUSAL AGENT OF STRIPE RUST IN ÇUKUROVA PROVTENCE Meryem ATEŞ DEPARTMENT OF PLANT PROTECTION INSTITUTE OF NATURAL AND APPLIED SCIENCES UNIVERSITY OF ÇUKUROVA SupervisonProf. Mehmet BİÇİCİ Year.2004, Pages:46 Jury: Prof. Mehmet BİÇİCİ Prof. Ali ERKILIÇ Assoc. Prof. Şener KURT In this study, the reactions of wheat varieties grown commercially in Çukurova and provided from İCARDA against stripe rust {Puccinia striiformis) were tested. Physiological race of stripe rust was determined as 230 E 150 on varieties including 9 World, 8 European differential set provided from İCARDA. In addition, the level of susceptibility and resistance against stripe rust was determined on 137 wheat varieties of World set and 24 local commercial wheat varieties grown in Çukurova. In field experiments, Balatilla, Chils, Amanos, Doğankent and Yüreğir were found resistance (R) against stripe rust, while Ceyhan 99, Gerek, Dariel were moderately resistant (MR) among commercial local varieties. In the pot experiments, it was found that Panda was very resistant (VR), Segatario, Beyaz Buğday were resistant (R) and Sen 82 was susceptible (S) against stripe rust among local commercial wheat varieties. In the reactions against P. striiformis of Differential set seedlings, Chinese 166 (Yrl), Hybrid 46 (W,Yr3b,4b), Carstens V(W?), Yrl/6 Avocet S, Yrl 5/6 Avocet S, Triticum spelta (Inter Yr5) were found very resistant (VR), while Cham 1 Durum was resistance (R).