Kıyı alanları yönetiminde uzaktan algılama yöntemleri ile izleme (Monitoring) programı
Monitoring program for coastal zone management based on remote sensing technioues
- Tez No: 151850
- Danışmanlar: PROF.DR. TULUHAN YILMAZ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Peyzaj Mimarlığı, Landscape Architecture
- Anahtar Kelimeler: Uzaktan Algılama, İzleme, Değişim Tespiti, Arazi Örtüsü / Alan Kullanımı (AÖAK), Çukurova IV, Remote Sensing, Monitoring, Change Detection, Land Use / Land Cover (LULC), Çukurova
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Peyzaj Mimarlığı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 202
Özet
oz DOKTORA TEZİ KIYI ALANLARI YÖNETİMİNDE UZAKTAN ALGILAMA YÖNTEMLERİ İLE İZLEME (MONITORING) PROGRAMI Hakan ALPHAN ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ PEYZAJ MİMARLIĞI ANABİLİM DALI Danışman : Prof. Dr. K. Tuluhan YILMAZ Yıl: 2004 Sayfa: 189 Jüri: Prof. Dr. K. Tuluhan YILMAZ Prof. Dr. Erdoğan GÜLTEKİN Prof. Dr. Engin NURLU ALPARSLAN Prof. Dr. Muzaffer YÜCEL Doç. Dr. Vedat PEŞTEMALCI Bu çalışma, Türkiye'nin Doğu Akdeniz Kıyı alanındaki arazi örtüsü / alan kullanımı (AÖAK) değişimlerini uzaktan algılama ve coğrafi bilgi sistemleri (CBS) kullanarak değerlendirmeyi amaçlamıştır. Çukurova kıyı alanında 1984 ve 2000 yıllan arasında meydana gelen peyzaj düzeyindeki değişimler uydulardan elde edilen uzaktan algılama verileri ve dijital değişim tespiti yöntemleri kullanılarak belirlenmiştir. 1984 'den 1993 'e ve 1993'den 2000'e AÖAK değişimlerinin niceliğinin belirlenmesi için 1984, 1993 ve 2000 yıllarına ait Landsat TM ve ETM+ verileri kullanılmıştır. Sınıflama öncesi değişim tespiti ve sınıflama sonrası karşılaştırma, araştırma alanında 1984-1993 ve 1993-2000 dönemlerindeki değişimlerin tanımlanması için kullanılan yöntemlerdir. Değişim tespiti uygulamalarından elde edilen sayısal bilgi, AÖAK değişim eğilimlerinin belirlenmesinde girdi olarak kullanılmıştır. Birinci dönemdeki toplam değişim alanı 2448.2 ha ve ikinci dönemdeki değişim alanı 6065.6 ha olarak hesaplanmıştır. Verimli tarım topraklan üzerindeki kentleşme ve tanm alanlarının maki ve çıplak alanlar gibi marjinal alanlara doğru genişlemesi her iki dönemdeki temel AÖAK değişimleridir. Her iki değişim tespiti yaklaşımı, Akdeniz kıyı alanlarının peyzaj düzeyinde izlenmesindeki kullanışlılığı bakımından karşılaştınlmıştır. Araştırmada kullanılan sınıflama öncesi değişim tespiti yönteminin kıyı alanlarındaki değişim çalışmalarında yüksek doğruluklar verdiği bildirilmişse de bazı sınıfların uzaysal ve zamansal değişkenlikleri nedeniyle birtrJam yanılmalar ortaya çıkarmıştır. Ancak, sınıflama sonrası karşılaştırma, özellikle yüksek yersel, mevsimsel ve zamansal değişkenliğe sahip AÖAK'daki değişimlerin tespiti için daha yararlı bulunmuştur. Bu çalışmada uygulandığı gibi 30 m yer çözünürlüğü bazındaki dijital değişim tespiti, doğala yakın habitatlar, insan yapısı unsurlar ve bitki örtüsündeki değişimler gibi çevre kalitesi ile doğrudan ilişkilendirilebilecek göstergelerin izlenmesi için detaylı bilgi sağlamıştır. Daha yüksek yer çözünürlüğüne sahip veriler ve değişim tespitinin sıklığı gelecekte daha hassas izlemenin sağlanabilmesi açısından üzerinde durulan anahtar noktalar olmuştur.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT PhD THESIS MONITORING PROGRAM FOR COASTAL ZONE MANAGEMENT BASED ON REMOTE SENSING TECHNIQUES Hakan ALPHAN DEPARTMENT OF LANDSCAPE ARCHITECTURE INSTITUTE OF NATURAL AND APPLIED SCIENCES UNIVERSITY OF ÇUKUROVA Supervisor : Prof. Dr. K. Tuluhan YILMAZ Year: 2004 Pages: 189 Jury: Prof. Dr. K. Tuluhan YILMAZ Prof. Dr. Erdoğan GÜLTEKÎN Prof. Dr. Engin NURLU ALPARSLAN Prof. Dr. Muzaffer YÜCEL Assoc. Prof. Dr. Vedat PEŞTEMALCI This study aimed to assess land use/land cover (LULC) changes in the Southeastern Mediterranean Coastal Zone of Turkey, using remote sensing techniques and geographical information systems (GIS). Landscape-level changes in the Çukurova coastal area between 1984 and 2000 were determined using remotely sensed satellite data and digital change detection methods. Three Landsat TM and ETM+ datasets from 1984, 1993 and 2000 were used to quantify LULC changes from 1984 to 1993 and from 1993 to 2000, Pre-classification change detection and post-classification comparison were the techniques employed to identify changes for the periods of 1984-1993 and 1993-2000, respectively. The quantitative information resulted from the change detection applications were used as inputs to evaluate LULC change trends. Total change areas for the first and second periods were calculated to be 2448.2 and 6065.6 hectares, respectively. Urbanization over fertile agricultural lands and expansion of agriculture over adjacent marginal areas such as macchia and bare land were the major LULC changes in both periods. Two change detection approaches were compared in terms of their utility for landscape-level monitoring of the Mediterranean coastal environment. Though the pre-classification method used in this study has been reported to provide high accuracy in coastal change studies, it generated some confusion due to spatial and temporal variations of some LULC classes. However, the post-classification comparison was found more useful especially for the change detection of such LULC that show high spatial, seasonal and temporal variation. As employed in this study, digital change detection based on 30 m ground resolution has provided detailed information for the monitoring of coastal environmental indicators such as changes in the size of semi-natural habitats, man- made features and vegetation cover that can directly be related to environmental quality. The importance of finer spatial resolution imagery and frequency of change detection were highlighted as key points to provide more accurate monitoring in the future.