Aladağ Gerdibi köyü Mikro Maden A.Ş. krom konsantre tesisinin atık problemleri ve çözümleri
Aladağ Gerdibi village the waste problems and solutions of chromium processing plant of Mikro Mine Corp
- Tez No: 151882
- Danışmanlar: PROF.DR. MESUT ANIL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Maden Mühendisliği ve Madencilik, Mining Engineering and Mining
- Anahtar Kelimeler: Katı atık, Atıksu, Çevre Kirliliği, Krom
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Maden Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 110
Özet
ÖZ YÜKSEK LİSANS TEZİ ALADAG GERDIBI KÖYÜ MIKRO MADEN A.Ş. KROM KONSANTRE TESİSİNİN ATIK PROBLEMLERİ VE ÇÖZÜMLERİ Züleyha DAĞLI Çukurova Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Maden Mühendisliği Anabilim Dalı Danışman : Prof. Dr. Mesut ANIL Yıl : 2004, Sayfa: 95 Jüri : Prof. Dr. Mesut ANIL Doç. Dr. Oktay BAYAT Doç. Dr. Mesut BAŞIBÜYÜK Yrd. Doç. Dr. Ahmet Mahmut KILIÇ Yrd. Doç. Dr.Suphi URAL Krom konsantre tesisleri ile düşük tenörlü krom yatakları işletilebilmektedir. Genellikle bu tesislerde sallantılı masalarla zenginleştirme yapılmaktadır. Bu çalışmada; Aladağ ilçesi, Gerdibi köyünde bulunan krom konsantre tesisinin katı ve atıksuların özellikleri, nasıl bertaraf edildiği incelenmiştir. İncelemede tesisten alman katı ve atıksu numuneleri analiz edilmiştir. Katı atıkların analiz sonuçlan 14.03.1991 tarihli Resmi Gazete'de yayınlanan Katı Atıkların Kontrolü Yönetmeliğine göre, atıksu analiz sonuçlan 04.09.1988 tarihli Resmi Gazete'de yayınlanan Su Kirliliği Kontrolü Yönetmeliğine göre değerlendirilmiştir. Yapılan çalışmanın sonucunda tesisten kaynaklanan katı atıkların, Katı Atıkların Kontrolü Yönetmeliğine uygun olarak bertaraf edildiği, atıksuların Su Kirliliği Kontrolü Yönetmeliğinde verilen standarttan sağladığı tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT MSC THESIS ALADAG GERDIBI VILLAGE THE WASTE PROBLEMS AND SOLUTIONS OF CHROMIUM PROCESSING PLANT OF MIKRO MINE CORP. Züleyha DAGLI DEPARTMENT OF MINING ENGINEERING INSTITUTE OF NATURAL AND APPLIED SCIENCES UNTVERSITY OF ÇUKUROVA Supervisor : Prof. Dr. Mesut ANIL Year : 2004, Pages : 95 Jury : Prof. Dr. Mesut ANIL : AssocProf. Dr. Oktay BAYAT : AssocProf. Dr. Mesut BAŞIBÜYÜK : Assist. Prof. Dr. Ahmet Mahmut KILIÇ : Assist. Prof. Dr.Suphi URAL The chromium beds with low grade can be operated at the chromium concentration plants. Generally, chromium is concentrated with shaking tables in this plants In this study, the characterization and the methods of disposal of the solids and wastewater in the chromium concentration plants in Gerdibi village in Aladağ region were examined. Solids and wastewater samples were taken from chromium concentration plants were analysed. Results at the analyses of solid wastes were evaluated in accordance with Control Regulations of Solid Waste published in the Offical Gazette dated 14.03.1991; and the results of the analysis of wastewater were evaluated in accordance with Water Polution Control Regulation published in the Offical Gazette dated 04.09.1988. Finally; it was determined that the solid wastes were met to Solid Waste Control Regulation standarts and the wastewater was met to the standarts given by Water Pollution Control Regulation. KeyWords : Solid Waste, Wastewater, Enviromental Pollution, Chromium n