Alidağ (Adıyaman) sahasındaki petrol kapanlarının sismik ve kuyu verileri ile belirlenmesi
Determination of petroleum traps of Alidağ (Adıyaman) site by using seismic and well data
  1. Tez No: 9500
  2. Yazar: RÜÇHAN YILMAZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NURETTİN SONEL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Jeoloji Mühendisliği, Geological Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Alidağ, Sismik, Veri, Petrol Kapanı -III, Alidağ, Seismic, Data, Petroleum Trap -IV
  7. Yıl: 1990
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Jeoloji Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 50
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi ALÎDA? (ADIYAMAN) SAHASINDAKİ PETROL KAPANIRININ SİSMİK VE KUYU VERİLERİ İLE BELİRLENMESİ Rüçhan YILMAZ Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Jeoloji Mühendisliği Anabilim Dalı Danışman: Prof.Dr. Nurettin SONEL 1990, Sayfa: 29 Jüri: Prof. Dr. Nurettin Sonel Prof.Dr. Turan Kayran Y. Doç. Dr. Göksenin Eseller Bu çalışmada Adıyaman Alidağ sahası ve çevresinin Petrol kapanları sismik ve kuyu verileri kullanılarak belirlenmeye çalışılmıştır. Ayrıca Bolgi (1964) tarafından yapılan yüzey jeoloji haritası revize edilmiştir. Sahada mevcut olan üç kuyunun (Ziyaret-1, Ziyaret-2 ve Karahüyük) verileri ayrıntılı olarak incelenmiş ve kompozit loğları hazırlanmıştır. Sismik kesitlerin yorumlanmasında ve saha genelinde korelasyonlarda bu bilgiler önemli derecede etken olmuşlardır. Bu çalışma ile sahada ki petrol ana, hazne ve örtü kaya fasiyeslerinin yayılımları belirlenmiştir. Ayrıca, sismik verilerden hazırlanan hedef seviye Mardin Grubu giriş zamanı haritasında Adıyaman'ın güney doğusunda prospekt olabilecek iki yer (A ve B) tesbit edilmiştir. Sahanın kuzeyinde Kastel formasyonu için de Karadut Karmaşığının varlığı sismik kesitler de izlenilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Master Thesis DETERMINATION OF PETROLEUM TRAPS OF ALİDA?(ADIYAMAN) SITE BY USING SEISMIC AND WELL DATA Rüçhan YILMAZ Ankara University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Geological Engineering Supervisor: Prof.Dr. Nurettin SONEL 1989, Page: 29 Jury: Prof.Dr. Surettin Sonel Prof. Dr. Turan Kayran As. Prof.Dr. Göksenin Eseller The subsurface geology with specral reference to the petroleum traps in the Alidağ (Adıyaman) area were described and displayed by using the well and seismic data. Besides, a 100 kilometers square portion of the geological map of the same region prepared by Bolgi (1964) was revised. The data of three wells namely Ziyaret-1, Ziyaret-2 and Karahüyük were analysed in detail and composit logs of the wells were prepared. These composit logs had important roles in interpretations and correlations in the area. " petroleum source, reservoir and ca|> rocks in the area were also described by this research. The locations (A and B ) located in the southern part of Adıyaman region are proposed as possible prospects on the time map of Mardin Group which is accepted as reservoir target level in petroleum expoloration of the area. Karadut complex was delpnated within the Kastel Formation on seismic cross-sections in the northern part of the area.