Bazı metal-fosfin komplekslerinin sentezi ve antimikrobiyal aktivitelerinin incelenmesi
The synthesis and investigation of antimicrobial activities of some metal- phosphine complexes
  1. Tez No: 151881
  2. Yazar: SERHAN URUŞ
  3. Danışmanlar: PROF.DR. OSMAN SERİNDAĞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Diphenylphosphines, aminomethyl phosphines and their metal complexes, antimicrobial activity. n
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 95
Özet
ÖZ YÜKSEK LİSANS TEZİ BAZI METAL-FOSFIN KOMPLEKSLERİNİN SENTEZİ VE ANTİMİKROBİYAL AKTMtELERİNİNİNCELENMESİ Serhan URUŞ ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ KİMYA ANABİLİM DALI Danışman : Prof. Dr. Osman SERİNDAĞ Yıl : 2004 Sayfa: 95 Jüri : Prof. Dr. Osman SERİNDAĞ Prof.Dr. Hamit BOZTEPE Prof.Dr. Burhan ARJKAN [N,N-bis(difenilfosfınometil)aminometan], dppam ligandı Mannich Reaksiyonuyla ve Ag(I), Au(I), Cu(I) ve Co(II) kompleksleri inert azot atmosferinde Schlenk tekniğiyle sentezlenmiştir. Sentezlenen bis-aminometil komplekslerinin karakterizasyonu için; Atomik Absorpsiyon, FT-IR, 1H, 13C ve 31P-NMR Spektrofotometreleri ve Elementel Analiz Tekniği kullanılmıştır. Antimikrobiyal aktivite deneyleri için kompleksler DMSO (Dimetil Sülfoksit) içerisinde çözülerek değişik derişimlerde çözeltileri hazırlanmıştır. Hazırlanan bu çözeltiler boş steril antibiyotik disklere (Schleicher & Schül, Nr. 2668, Almanya) emdirilmiştir. Sonuçlan karşılaştırmak amacıyla kullanılan Standart antibiyotik diskleri (Streptomisin sülfat, Ampisilin, Nistatin) Eczacıbaşı İlaç Sanayi-Türkiye'den temin edilmiştir. Anahtar Kelimeler : Difenilfosfın, Aminometil fosfın ve metal kompleksleri, antimikrobiyal aktivite.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT MSc THESIS THE SYNTHESIS AND INVESTIGATION OF ANTIMICROBIAL ACTIVITIES OF SOME METAL - PHOSPHINE COMPLEXES Serhan URUŞ DEPARTMENT OF CHEMISTRY INSTITUTE OF NATURAL AND APPLIED SCD2NCES UNIVERSITY OF ÇUKUROVA Supervisor : Prof. Dr. Osman SERİNDA? Year : 2004 Page: 95 Jury : Prof. Dr. Osman SERİNDA? Prof.Dr. Hamit BOZTEPE Prof.Dr. Burhan ARHCAN [N, N-bis (diphenylphospinomethyl)aminomethane], dppam ligand was prepared according to Mannich Reaction and its Ag(I), Au(I), Cu(I) and Co(II) complexes were synthesized by Schlenk Technique under nitrogen atmosphere. The products were characterized by using Atomic Absorption, FT-IR, !H, 13C and 31P-NMR Spectrometers and micro analytical technique. In order to measure antimicrobial activities of complexes various concentrated solutions in DMSO were prepared and absorbed into the empty sterilized antibiotic discs (Schleicher & Schül, Nr. 2668, Germany). The antimicrobial activities were compared with standard antibiotic discs which are Streptomisin sülfat, Ampisilin, Nistatin (Supported from Eczacıbaşı İlaç Sanayi, Turkey).