Mutlak ve oransal periyodisite gösteren bazı Antepfıstığı çeşitlerinde periyodisite ile içsel hormonlar, karbonhidrat ve bitki besin maddeleri düzeyleri arasındaki ilişkiler
Relationship between alternate bearing and levels of hormones, carbonhydrate and plant nutrients on some pistacia cultivars bearing complete or rational alternately
- Tez No: 151891
- Danışmanlar: PROF.DR. AHSEN ISIK ÖZGÜVEN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Pistacia, Alternate Bearing, Carbonhydrate, Hormones, Plant Nutrients n
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bahçe Bitkileri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 227
Özet
öz DOKTORA TEZİ MUTLAK VE ORANSAL PERIYODISITE GÖSTEREN BAZI ANTEPFISTIĞI ÇEŞİTLERİNDE PERÎYODİSİTE ÎLE İÇSEL HORMONLAR, KARBONHİDRAT VE BİTKİ BESİN MADDELERİ DÜZEYLERİ ARASINDAKİ İLİŞKİLER Hakan ÇETINKAYA ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ BAHÇE BİTKİLERİ ANABİLİM DALI Danışman : Pro£ Dr. Ahsen I. ÖZGÜVEN Yıl:2004, Sayfa 194s Jüri : Prof Dr. Ahsen I. ÖZGÜVEN Prof Dr. Ömer GEZEREL Prof Dr.Bekir E. AK Doç. Dr. Salih KAFKAS YrdDoç. Dr. Yusuf NÎKPEYMA Bu çalışmada mutlak periyodisite gösteren Uzun (Pistacia vera var.Uzun), oransal periyodisite gösteren Siirt (Pistacia vera var. Siirt), ve Ohadi (Pistacia vera var. Ohadi) antepfıstığı çeşitlerindeki içsel hormon, karbonhidrat ve bitki besin maddeleri düzeyleri aralarındaki ilişkiler ve karagöz dökümlerinin nedenleri araştırılmıştır. Çalışma 2000, 2001 ve 2002 yıllarında Gaziantep Antepfıstığı Araştırma Enstitüsünde 25 yaşındaki ağaçlarda yapılmıştır. Araştırma hem sulanan hem de sulanmayan koşullarda yapılmıştır. Bahçe, dikimden itibaren sulanan bir bahçe olup, araştırmanın yapıldığı yıllarda bahçenin bir kısmında sulama yapılmamıştır. Araştırma sonuçlarına göre verim yılında yapraklarda N, P, Ca, Mg, Fe, Zn, Cu ve Mn diğer yıllara göre daha yüksek düzeyde, K ise düşük düzeyde saptanmıştır. Meyvelerde ise verim yılında P ve Mn yüksek, N, Mg, Fe, Zn, ve Cu düşük düzeyde saptanmıştır. Karbonhidratlar yapraklarda ve meyvelerde verim yılında düşük düzeyde saptanmıştır Verim yılında meyve gözlerinde I AA ve GA3 düzeyleri artarken, AB A düzeyi diğer yıllara göre daha düşük bulunmuştur. Mutlak peryodisite gösteren Uzun çeşidinde de benzer sonuçlar alınmıştır. Yapılan korelasyonlara göre de meyve gözü dökümü ile N arasında bir ilişki bulunmazken, yapraklardaki toplam şeker ve meyve gözlerindeki ABA düzeyi ile negatif, meyve gözlerindeki IAA ve GA3 düzeyleri arasında pozitif ilişkiler bulunmuştur. Ayrıca meyve gözlerindeki ABA düzeyi ile GA3 ve IAA düzeyi arasında negatif korelasyon bulunmuştur. Anahtar Kelimeler antepfıstığı, Periyodisite, Karbonhidrat, Hormon, Bitki Besin Maddeleri
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Ph. D. THESIS RELATIONSHIP BETWEEN ALTERNATE BEARING AND LEVELS OF HORMONES, CARBONHYBRATE AND PLANT NUTRHCNTS ON SOME PISTACIA CULTTVARS BEARING COMPLETE OR RATIONAL ALTERNATELY Hakan ÇETTNKAYA DEPARTMENT OF HORTICULTURE INSTITUE OF NATURAL AND APPLIED SCIENCES UNIVERSITY OF ÇUKUROVA Supervisor : Prof. Dr. Ahsen I. ÖZGÜVEN Year: 2004, Pages 194p Jury : Prof. Dr. Ahsen I. ÖZGÜVEN Prof Dr. Ömer GEZEREL Prof. Dr. Bekir E.AK Assoc. Prof. Salih KAFKAS Assis. Prof. Yusuf NİKPEYMA In this study, relationship between plant nutrients, endogen hormones and carbonhydrates and reasons of bud abscission have been researched on Uzun (Pistacia vera var.Uzun) which bears complete alternate and Siirt (Pistacia vera var. Siirt) and Ohadi (Pistacia vera var. Ohadi) cultivars which bear rational alternate. The study have been carried out on 25 years old trees in Pistachio Research Institue in Gaziantep in 2000, 2001 and 2002 years.The research has done both ırragated and unirragated conditions. The orchard is an ırragated orchard after planting which ırragatıon haven't done in some parts in reserch years. According the results of the research N, P, Ca, Mg, Fe, Zn, Cu and Mn levels are higher in“On”years and K was low in leaves, P and Mn were high, N, Mg, Fe. Zn and Cu levels were low in fruits. Levels of total and reduced sugar were low in both fruits and leaves. In“On”year level of IAA and GA3 were high but ABA level was low in floral buds. The results are similar in Uzun cultîvar According the correlations, there isn't relation between N level in leaves with bud abscission but negative correlation in total and reduced sugar in leaves and ABA level in floral buds and pozitif correlation IAA and GA3 in floral buds. At the same time there is negative correlation between ABA level with IAA and GA3 levels in floral buds.