Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde doğrudan gelir desteği uygulamaları ve sonuçları
Applications and impacts of direct income support in Turkish Republic of Northern Cyprus
  1. Tez No: 151892
  2. Yazar: EMİRALİ DEVECİ
  3. Danışmanlar: PROF.DR. KEMAL KOÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti, Doğrudan Gelir Desteği, Tarım, Turkish Republic of Northern Cyprus, Direct Income Support, Agriculture II
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarım Ekonomisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 76
Özet
ÖZ YÜKSEK LİSANS TEZİ KUZEY KIBRIS TURK CUMHURİYETİNDE DOĞRUDAN GELİR DESTEĞİ UYGULAMALARI VE SONUÇLARI Emindi DEVECİ ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ TARIM EKONOMİSİ ANA BİLİM DALI Danışman: YrcLDoç.DrDilek BOSTAN BUDAK Yıl 2004, sayfe:58 Jüri: YrdDoç.DrDilek BOSTAN BUDAK ProfDr. Oğuz YURDAKUL ProfDr. Bahri KARLI Tarımsal üretim KKTC'nin ekonomisinde önemli bir paya sahiptir. Gayri Safi Yurt İçi Hasılanın yaklaşık %1 1 'i tarım sektöründen sağlanmaktadır. İşletmelerin büyük çoğunluğu küçük ölçeklidir ve yetersiz organizasyona sahiptir. KKTC, çeşitli yöntemlerle, uzun yıllardır tarım sektörüne destek vermektedir. Bu çalışmanın amacı KKTC'nde 2003 yılında uygulamaya konulan Doğrudan Gelir Desteği (DGD) sisteminin üreticiler üzerindeki etkisini incelemektir. Çalışmada Tarım ve Orman Bakanlığı ve Maliye Bakanlığından elde edilen veriler ile örnekleme yoluyla belirlenen 120 üreticiden anket yolu ile derlenen veriler değerlendirilmiştir. KKTC'nde 2003 yılı için Doğrudan Gelir Desteği miktarı 22 trilyon TL olarak öngörülmüş ve hemen hemen tamamı (21.S trilyon) üreticilere ödenmiştir. Doğrudan Gelir Desteği uygulaması üreticilerin üretim girdilerini peşin alabilmelerini ve kredi faiz yükünün azalmasını sağlamış, eskisine oranla daha fâzla kimyasal gübre kullanmaları nedeniyle gübre piyasasına yeni ithalatçıların girmesine, serbest piyasanın doğmasına ve böylelikle fiyatlarının düşmesine neden olmuştur. Üreticiler DGD'nden yararlanabilmek için arazi ve ürün deseni ile ilgili bilgileri Tarım ve Orman Bakanlığına ulaştırmışlar ve böylece KKTC tanımı kayıt altına alınmaya başlanmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT MSc THESIS APPLICATIONS AND IMPACTS OF DIRECT INCOME SUPPORT IN TURKISH REPUBLIC OF NORTHERN CYRPRUS Emirali DEVECİ DEPARTMENT OF AGRCULTURAL ECONOMICS INSTITUTE OF NATURAL AND APPLIED SCIENCES UNIVERSITY OF ÇUKUROVA Supervisor: AssistProf Dr.Dilek BOSTAN BUDAK Year 2004, Page:58 Jury: Assist. Prof. Dilek BOSTAN BUDAK Prof Oğuz YURDAKUL Prof. Bahri KARLI Agricultural production has a significant share in TRNC economy. The share of agriculture value added in GDP is 11%. Most of the farms are small-sized and weakly organized. With respect to agriculture, the TRNC had a long tradition of sectoral support by different ways. The main reason for carrying out this study was to investigate the effects of Direct Income Support (DIS) system, which was introduced in 2003, on farmers in TRNC. The main material was collected with a questionnaire from randomly selected 120 farmers and also data were garnered from Ministry of Agriculture and Ministry of Finance. The TRNC cabinet has approved 22 billion TL. direct income aid package for producers, and almost all of the aid (21.5 billion) had distributed to producers in 2003. With Direct Income Support system, farmers bought production inputs in cash and paid low interests on credits. Because of more chemical fertilizers stinted to use by farmers, new exporters entered to this market This situation created a free market so prices were decreased. To get benefit from DIS system, farmers provided all information about their land and crop pattern to the Ministry of Agriculture and Forestry. Therefore, registration in agriculture has started in TRNC.