Antep turpu (Raphanus sativus L.)'nun mısır bitkisine ve yabancı ot türlerine olan allelopatik etkisinin araştırılması
Investigation on allelopathic effect of radish (Raphanus sativus L.) on maize plant and various weed species
- Tez No: 151890
- Danışmanlar: PROF.DR. NEZİHİ UYGUR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Raphanus sativus, allelopati, bioherbisidal etki, yabancı ot, mısır, Radish, allelopathy, bioherbicidal effect, weed, maize
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bitki Koruma Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 96
Özet
öz YÜKSEK LİSANS TEZİ ANTEP TURPU (Raphanus sativus L.)'NUN MISIR BİTKİSİNE VE YABANCI OT TÜRLERİNE OLAN ALLELOPATİK ETKİSİNİN ARAŞTIRILMASI Ayşe DOĞAN ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ BİTKİ KORUMA ANABİLİM DALI Danışman : Prof.Dr.F.Nezihi UYGUR Yd : 2004, Sayfa: 84 Jüri : Prof.Dr.F.Nezihi UYGUR : Yard.Doç.Dr. Sibel UYGUR : Yard.Doç.Dr. Bekir BÜKÜN Bu çalışmada allelopatik özeliğe sahip olan Raphanus saüvus L. (Antep turpu)'un laboratuvar koşullarında baza yabancı ot türlerinin tohumlarının çimlenmesine ve rizom sürmesine etkisi araştırılmıştır. Çukurova Bölgesi'nde önemli olan kültür bitkileri (buğday, pamuk, mısır ve soya) tohumlarının çimlenmesine olan etkiside yine laboratuvar koşullarında belirlenmiştir. Tarla koşullarında da Antep turpunun mısır bitkisi ve bu kültür bitkisinde sorun olan yabancı ot gelişmesine olan allelopatik etkisi tarla koşullarında araştırılmıştır. Yapılan çimlendirme denemeleri sonucunda farklı oranlarda (%100, %66, %50 ve %33) su ekstraktlan hazırlanan Antep turpunun denemeye alınan yabana ot türlerinin çimlenmesine ve rizom sürmesine karşı etkili olduğu bulunmuştur. Kültür bitkilerinden ise mısır, pamuk ve buğday tohumlarının çimlenmesini engellemediği bulunurken %100'lük Antep turpu ekstraktının soyanın çimlenmesini engellediği bulunmuştur. Tarla koşullarında yapılan çalışmada ise Antep turpunun parçalanmış bitki atıklarının mısır verimini artırdığı, yabancı otlatın ise kaplama alanını azalttığı bulunmuştur. Ayrıca m2'de bulunan dar yapraklı ve geniş yapraklı yabancı otların sayışım azattığı saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT MSc THESIS INVESTIGATION ON ALLELOPATHIC EFFECT OF RADISH {Raphanus sativus L.) ON MAIZE PLANT AND VARIOUS WEED SPECTES Ayşe DO?AN DEPARTMENT OF PLANT PROTECTION INSTITUTE OF NATURAL AND APLDXD SCIENCES UNIVERSITY OF ÇUKUROVA Supervisor: Prof.Dr.F.Nezihi UYGUR Year : 2004, Page: 84 Jury : Prof.Dr.F.Nezihi UYGUR : Asst.Prof. Sibel UYGUR : AsstProf. Bekir BÜKÜN In this study, effect of radish {Raphanus sativus L.) which has allelopathic feature on seed germination and rhizom development was investigated. Effect on seed germination of important crops (wheat, maize, cotton, soybeen) was also determined. In field conditions allelopathic effect of radish on maize and weed development which are causing problems on this plant. As a result of germination assays, it was determined that watery extracts of radish prepared İn various concentrations (100%, 66%, 50%, 33% ) was effective on germination and rhizom development of the weeds tested. It was found that not to be effective on germination of maize, cotton and wheat seeds where as radish extract in 100% concentration was found to be effective in inhibiting soybeen seed germination. In field studies radish that breaked into pieces was found to be increased the yield and decreased the covering area of the weeds. On the other hand, radish that breaked into pieces was found to be decreased the number of monocotyledone and dicotyledone weeds in the m2 area. -