Comparison of mechanical compression water chiller and geothermal heating and cooling system
Mekanik sıkıştırmalı su soğutmalı sistemler ile jeotermal ısıtma ve soğutma yapan sistemlerin karşılaştırılması
- Tez No: 151895
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. AHMET PINARBAŞI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Mekanik sıkıştırmalı su soğutucular, jeotermal kaynaklı ısıtma ve soğutma sistemleri, CLTD/SCL/CLF metodu II, Mechanical compression water chiller, geothermal heating and cooling system, CLTD/SCL/CLF method
- Yıl: 2004
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 127
Özet
öz YÜKSEK LİSANS TEZİ MEKANİK SIKIŞTIRMALI SU SOĞUTMALI SİSTEMLER İLE JEOTERMAL ISITMA VE SOĞUTMA YAPAN SİSTEMLERİN KARŞILAŞTIRILMASI Koray YILMAZ ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ MAKİNA MÜHENDİSLİĞİ ANABİLİM DALI Danışman : Yrd. Doç. Dr. Ahmet PINARBAŞI Yıl: 2004, Sayfa: 115 Jüri : Yrd. Doç. Dr. Ahmet PINARBAŞI Yrd. Doç. Dr. Hüseyin AKILLI Yrd. Doç. Dr. Mustafa MAMAK Bu çalışmada, mekanik sıkıştırmak su soğutucular ile jeotermal kaynaklı ısıtma ve soğutma sistemleri incelenmiştir. Mersin'de yapılmakta olan sigara fabrikasının ısıtma, soğutma yükleri hesaplanmış ve bu sistemler sigara fabrikasına uygulanmıştır. Bu yükleri hesaplamak için, ASHRAE tarafından geliştirilmiş olan CLTD/SCL/CLF yöntemi kullanılmıştır. Ayrıca Mersin ilindeki sigara fabrikasında çalıştığı öngörülen mekanik sıkıştırmalı su soğutucular ile jeotermal ısıtma ve soğutma sistemleri ekonomik olarak incelenmiştir. Bu çalışma sonucunda sigara fabrikasındaki sistem odası için seçilen iki sistemden jeotermal ısı pompası ünitesi hava soğutmalı su soğutucu ünitesine göre daha ekonomik olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT MSc THESIS COMPARISON OF MECHANICAL COMPRESSION WATER CHILLER AND GEOTHERMAL HEATING AND COOLING SYSTEM Koray YILMAZ DEPARTMENT OF MECHANICAL ENGINEERING INSTITUTE OF NATURAL AND APPLIED SCIENCES UNIVERSITY OF ÇUKUROVA Supervisor : Asst. Prof. Dr. Ahmet PINARBAŞI Year: 2004, Pages: 115 Jury : Asst. Prof. Dr. Ahmet PINARBAŞI : Asst. Prof. Dr. Hüseyin AKILLI : Asst. Prof. Dr. Mustafa MAMAK In this study, mechanical water chiller and geothermal sourced heating and cooling systems were examined. Heating and cooling loads of a cigarette factory building in Mersin are calculated and these systems are applied to this cigarette factory. In order to calculate these loads, CLTD/SCL/CLF method that is developed by ASHRAE is used. Besides, the economical analysis was made for mechanical compression water chiller and geothermal heat pump, which are in the cigarette factory at Mersin. In this study, it was concluded that geothermal heat pump unit was more economical than mechanical compression water chiller.