Toprak solarizasyonunun değişik uygulama süreleri ve nematisit kombinasyonlarının kök-ur nematodları (Meloidogyne spp.)'na karşı etkisinin araştırılması
Investigation of the efficiency of varying durations of soil solarization and nematicide combinations against the root-knot nematodes (Meloidogyne spp.)
- Tez No: 151894
- Danışmanlar: PROF.DR. HALİL ELEKÇİOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Solarizasyon, nematisitler, kök-ur nematodu, kombine etki, solarization, nematicides, root-knot nematodes, combined-effect II
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bitki Koruma Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 52
Özet
öz YÜKSEK LİSANS TEZİ TOPRAK SOLARIZASYONUNUN DEĞİŞİK UYGULAMA SURELERİ VE NEMATİSİT KOMBİNASYONLARININ KÖK-UR NEMATODLARI (MELOIDOGYNE SPP.)'NA KARŞI ETKİSİNİN ARAŞTIRILMASI ' Dilek ARISOY ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ BİTKİ KORUMA ANA BİLİM DALI Danışman :Prof. Dr. İ. Halil ELEKÇİOĞLU Yıl: 2004 Sayfa:44 Jüri :Prof. Dr. İ. Halil ELEKÇİOĞLU :Prof. Dr. Nedim UYGUN :Doç. Dr. Saadet BÜYÜKALACA Denemeler Adanalıoğlu (Mersin)'nda serada, Balcalı (Adana)'da mikroparsellerde 2002-2003 yılları arasında yürütülmüştür. Serada yapılan denemede 2 hafta solarizasyon+15 İt/da 1,3 dichloropropene, 2 hafta solarizasyon+20 İt/da 1,3 dichloropropene, 4 hafta solarizasyon+15 İt/da 1,3 dichloropropene, 4 hafta solarizasyon+20 İt/da 1,3 dichloropropene, 6 hafta solarizasyon+15 İt/da 1,3 dichloropropene, 6 hafta solarizasyon, 20 İt/da 1,3 dichloropropene, 60 kg/da Metil Bromid uygulamaları, mikroparsel denemesinde ise 2, 4 ve 6 hafta solarizasyon süreleri ile 20 kg/da Dazomet, 2 kg/da Cadusafos, 10 İt/da 1,3 dichloropropene, 15 İt/da 1,3 dichloropropene kombine edilerek uygulamalar yapılmış ve bu uygulamaların kök-ur nematodları (Meloidogyne spp.)'na. karşı etkinliği araştırılmıştır. Serada yürütülen çalışmada uygulamalardan sonra Vesco biber çeşidi, mikroparsel uygulamalarında ise Demre sivrisi çeşidi sezon süresince üretilmiştir. Yapılan uygulamalar sonucunda sera koşullarında bitki dikiminden sonra yaklaşık 6 ay süresince kök-ur nematodu populasyonu baskı altında tutulmuş, ancak uygulamadan 7 ay sonra bazı uygulamalarda kök ur nematodunun toprakta L2 populasyonunun arttığı saptanmıştır. Mikroparsel denemesinde tüm uygulamalarda nisan ayı sonuna kadar kök-ur nematodunun topraktaki ikinci dönem larva populasyonu ve bitki köklerindeki gallenme oranları kontrol parseline göre oldukça düşük bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT M. Sc. Thesis INVESTIGATION OF THE EFFICIENCY OF VARYING DURATIONS OF SOIL SOLARIZATTON AND NEMATTCIDE COMBINATIONS AGAINST THE ROOT-KNOT NEMATODES (MELOIDOGYNE SPP.) Dilek ARISOY DEPARTMENT OF PLANT PROTECTION INSTITUTE OF NATUREL AND APPLIED SCIENCES UNIVERSITY OF ÇUKUROVA Supervisor : Prof Dr. İ. Halil ELEKÇÎO?LU Year: 2004, Pages: 44 Jury : Prof Dr. İ. Halil ELEKÇİO?LU : Prof Dr. Nedim UYGUN : Doç.Dr. Saadet BÜYÜKALACA Experiments were set at Adanalıoğlu (Mersin) in a greenhouse and at Balcali (Adana) in microplots, during the summer in 2002-2003. In greenhouse experiments, the treatments were: 2-week solarization+15 lt/da 1,3 dichloropropene, 2-week solarization+20 lt/da 1,3 dichloropropene, 4-week solarization+15 lt/da 1,3 dichloropropene, 4-week solarization+20 lt/da 1,3 dichloropropene, 6-week solarization +15 lt/da 1,3 dichloropropene, 6-week solarization, 20 lt/da 1,3 dichloropropene, 60 kg/da MeBr; in microplot experiments, 2, 4 and 6 week solarization applied with the combination of 20 kg/da Dazomet, 2 kg/da Cadusafos, 10lt/da 1,3 dichloropropene and 151t/da 1,3 dichloropropene. The efficiency of the treatments were tested against the root-knot nematodes (Meloidogyne spp.) on Vesco pepper variety in greenhouse and Demre sivrisi in microplots. In greenhouse, the treatments had suppressed the root-knot nematodes population for the first 6 months, then, following the 7th month at some treatments L2 soil populations began to increase. In microplot experiment, all the treatments had kept the L2 population and root-galling more below than the control plots until April.