An analytical approach to the urban outdoor lighting quality of residential areas in İzmir
İzmir'deki konut alanlarındaki kentsel dış aydınlatma kalitesine yönelik analitik yaklaşım
- Tez No: 152056
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ERKAL SERİM
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Şehircilik ve Bölge Planlama, Urban and Regional Planning
- Anahtar Kelimeler: Aydınlatma Kalitesi, Aydınlanma, Aydınlatma, Dış Mekan Aydınlatması, Işık Kirliliği, Dış Mekan Kalitesi, Analitik Hiyerarşi Süreci, Konut Alanı, Lighting Quality, Illumination, Lighting, Outdoor Space Lighting, Light Pollution, Outdoor Space Quality, Analytical Hierarchy Process (AHP), Residential Area IV
- Yıl: 2004
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü
- Enstitü: Mühendislik ve Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Şehir ve Bölge Planlama Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 204
Özet
oz Bu çalışmanın amacı; dış aydınlatma uygulamalarına eleştirel bakış açısı sunmaktadır ve seçilen toplu konut alanlarındaki dış aydınlatma kalitesinin ölçülmesine ve karşılaştırılmasına yönelik bir yaklaşım önermektedir. Bu çalışmanın dayandırıldığı genel kanı, mevcut aydınlatma sistemlerin standartlarının ve uygulamalarının yetersiz olduğudur. Kentsel bağlamda bakıldığında, genellikle konut alanlarının iyi aydınlatılmış kamu alanlarından yoksun olduğunu söyleyebiliriz. Bu çerçeve kapsamında, bu çalışma konut alanlarındaki gece yaşam kalitesini etkileyen mevcut aydınlatma problemlerini ve arkasında yatan faktörleri belirlemeyi amaçlamaktadır. Bu çalışmayı gerçekleştirmek için gerekli veri ve materyaller arazi ve literatür çalışmalarından elde edilmiştir. Bu veriler Maliyet Analizi ve Analitik Hiyerarşi Süreci ile değerlendirilmiştir. Analitik Hiyerarşi Süreci, Expert Choice bilgisayar program yardımı ile değerlendirilmiştir. Analitik Hiyerarşi Süreci, önceliklerin tespit edilmesi, konut alanlarındaki dış aydınlatma kalitesinin değerlendirilmesi ve belirlenen konut alanları olan Mavişehir, Oyak ve Evka 3 içerisinde en iyi aydınlatma sistemini sergileyen alanın seçilmesi için kullanılmıştır. Analiz çalışması, dış aydınlatmaya ilişkin kalite problemlerinin etkili tasarım ve düzenli bakım çalışmaları ile azaltılabileceğini göstermiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT The major aim of this study is to present a critical look on the existing outdoor lighting installations and put forward a comparative approach to assess the quality of outdoor lighting systems in the selected multi-family residential areas. This aim is based on a common assumption that the existing lighting system standards and installation arrangements are unsatisfactory. Upon considering the urban context, it can be stated that residential areas particularly are lack of well-illuminated public spaces. In this respect, this study aims to determine the common illumination problems that affect night-time outdoor space quality in residential areas and these factors behind this problems. The data and material necessary to carry out this study are obtained from literature survey and site survey. The collected data are evaluated through Cost Analysis and Analytical Hierarchy Process (AHP) used by Expert Choice Software. AHP has been used for the determination of priorities, evaluation of the outdoor lighting quality for the residential areas and selection of the best one in the selected residential areas that are Mavişehir, Oyak and Evka 3 in İzmir. Analysis indicated that the quality problems about outdoor illumination could be decreased through effective design and regular care and maintenance efforts.