Geri Dön

An analytical approach to the urban outdoor lighting quality of residential areas in İzmir

İzmir'deki konut alanlarındaki kentsel dış aydınlatma kalitesine yönelik analitik yaklaşım

  1. Tez No: 152056
  2. Yazar: RABİA ÇAM
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ERKAL SERİM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Şehircilik ve Bölge Planlama, Urban and Regional Planning
  6. Anahtar Kelimeler: Aydınlatma Kalitesi, Aydınlanma, Aydınlatma, Dış Mekan Aydınlatması, Işık Kirliliği, Dış Mekan Kalitesi, Analitik Hiyerarşi Süreci, Konut Alanı, Lighting Quality, Illumination, Lighting, Outdoor Space Lighting, Light Pollution, Outdoor Space Quality, Analytical Hierarchy Process (AHP), Residential Area IV
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü
  10. Enstitü: Mühendislik ve Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Şehir ve Bölge Planlama Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Belirtilmemiş.
  13. Sayfa Sayısı: 204

Özet

oz Bu çalışmanın amacı; dış aydınlatma uygulamalarına eleştirel bakış açısı sunmaktadır ve seçilen toplu konut alanlarındaki dış aydınlatma kalitesinin ölçülmesine ve karşılaştırılmasına yönelik bir yaklaşım önermektedir. Bu çalışmanın dayandırıldığı genel kanı, mevcut aydınlatma sistemlerin standartlarının ve uygulamalarının yetersiz olduğudur. Kentsel bağlamda bakıldığında, genellikle konut alanlarının iyi aydınlatılmış kamu alanlarından yoksun olduğunu söyleyebiliriz. Bu çerçeve kapsamında, bu çalışma konut alanlarındaki gece yaşam kalitesini etkileyen mevcut aydınlatma problemlerini ve arkasında yatan faktörleri belirlemeyi amaçlamaktadır. Bu çalışmayı gerçekleştirmek için gerekli veri ve materyaller arazi ve literatür çalışmalarından elde edilmiştir. Bu veriler Maliyet Analizi ve Analitik Hiyerarşi Süreci ile değerlendirilmiştir. Analitik Hiyerarşi Süreci, Expert Choice bilgisayar program yardımı ile değerlendirilmiştir. Analitik Hiyerarşi Süreci, önceliklerin tespit edilmesi, konut alanlarındaki dış aydınlatma kalitesinin değerlendirilmesi ve belirlenen konut alanları olan Mavişehir, Oyak ve Evka 3 içerisinde en iyi aydınlatma sistemini sergileyen alanın seçilmesi için kullanılmıştır. Analiz çalışması, dış aydınlatmaya ilişkin kalite problemlerinin etkili tasarım ve düzenli bakım çalışmaları ile azaltılabileceğini göstermiştir.

Özet (Çeviri)

ABSTRACT The major aim of this study is to present a critical look on the existing outdoor lighting installations and put forward a comparative approach to assess the quality of outdoor lighting systems in the selected multi-family residential areas. This aim is based on a common assumption that the existing lighting system standards and installation arrangements are unsatisfactory. Upon considering the urban context, it can be stated that residential areas particularly are lack of well-illuminated public spaces. In this respect, this study aims to determine the common illumination problems that affect night-time outdoor space quality in residential areas and these factors behind this problems. The data and material necessary to carry out this study are obtained from literature survey and site survey. The collected data are evaluated through Cost Analysis and Analytical Hierarchy Process (AHP) used by Expert Choice Software. AHP has been used for the determination of priorities, evaluation of the outdoor lighting quality for the residential areas and selection of the best one in the selected residential areas that are Mavişehir, Oyak and Evka 3 in İzmir. Analysis indicated that the quality problems about outdoor illumination could be decreased through effective design and regular care and maintenance efforts.

Benzer Tezler

  1. Görme engelli bireylerin peyzajı algılama biçimlerinin anlaşılması

    Investigation of the visually impaired individuals' perception of the landscape

    DUYGU ÖZGÜR

    Doktora

    Türkçe

    Türkçe

    2021

    Peyzaj Mimarlığıİstanbul Teknik Üniversitesi

    Peyzaj Mimarlığı Ana Bilim Dalı

    PROF. DR. HAYRİYE EŞBAH TUNÇAY

  2. Özel mülkiyette kamusal kullanımlı alanlar

    Privately owned public spaces

    SEVDE NUR GÜNGÖRDÜ

    Yüksek Lisans

    Türkçe

    Türkçe

    2017

    Mimarlıkİstanbul Teknik Üniversitesi

    Kentsel Tasarım Ana Bilim Dalı

    DOÇ. DR. TURGAY KEREM KORAMAZ

  3. Kamusal mekanlar ve tasarım ilkeleri

    Başlık çevirisi yok

    RECAİ VOLKAN SAĞLAR

    Yüksek Lisans

    Türkçe

    Türkçe

    1998

    Mimarlıkİstanbul Teknik Üniversitesi

    Şehir Planlama Ana Bilim Dalı

    DOÇ. DR. TÜRKAN ULUSU URAZ

  4. Banka şube mimarisinin yeni teknolojilere adapte olabilme potansiyelinin ölçülmesine yönelik bir yaklaşım önerisi

    Measuring adaptability of the banking branchs to the new technologies: A new approach

    SEÇİL ÖZER

    Yüksek Lisans

    Türkçe

    Türkçe

    2018

    Mimarlıkİstanbul Teknik Üniversitesi

    Bilişim Ana Bilim Dalı

    DR. ÖĞR. ÜYESİ ASLI KANAN