Haberleşme ağlarında mesaj yönlendirme probleminde karınca koloni algoritması'nın kullanılması
Using of ant colony algorithms in message routing in communication networks
- Tez No: 152067
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. NURHAN KARABOĞA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Haberleşme ağları, yönlendirme, optimizasyon ve karınca zekası, Communication networks, routing, optimization, ant intelligence
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 88
Özet
Ill HABERLEŞME AĞLARINDA MESAJ YÖNLENDİRME PROBLEMİNDE KARINCA KOLONİ ALGORİTMASI' NIN KULLANILMASI ÖZET Karınca kolonilerinin yiyecek temin etme davranışlarından esinlenilerek gerçekleştirilen bireyler, haberleşme ağlarında kontrol ve yönetim problemlerinin çözümünde kullanılabilmektedirler. Bu tez çalışmasında, bu bireylerin haberleşme ağlarında mesaj yönlendirme problemi için nasıl kullanılabilecekleri anlatılmaktadır. Bu bireyler, basit bir şekilde çalışarak birbirlerine etki etmektedirler. Bireyler topluluğu, ya da karınca kolonisi, sadece bölgesel bilgiyi kullanmakta ve ortamdan etkilenen birey haberleşmesi ile dağılmış kontrolün bir biçimini sergilemektedirler. Bu tez çalışmasında, Karınca Koloni Optimizasyonunun (KKO) değişik iki versiyonu olan ANTNET ve Karınca Sistemi (KS) algoritmalarının haberleşme ağlarında mesaj yönlendirme problemine uygulaması gerçekleştirilmiş ve elde edilen sonuçlar karşılaştırılrmştır. Tez çalışması altı bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde haberleşme ağlarından ve karınca koloni zekasından kısaca bahsedilerek tezin amacı ortaya konmuştur. İkinci bölümde, bilgisayar ağ kavramlarına değinildikten sonra haberleşme ağlarının oluşturulması sırasında, tasarım karmaşıklığını azaltmak için geliştirilmiş olan OSI Başvuru Modeli' nden bahsedilmektedir. Daha sonra ise bir ağın en önemli parçalarından biri olan WAN teknolojisi detaylı bir şekilde anlatılmaktadır. Üçüncü bölümde, yönlendirmenin öneminden bahsedildikten sonra haberleşme ağlarında yönlendirme işleminin gerçekleştirildiği, OSI Başvuru Modelinin üçüncü katmanı olan Ağ Katmanı anlatılmaktadır. Ayrıca bölümün sonunda halen kullanılmakta olan birkaç klasik yönlendirme algoritması tanıtılmaktadır. Dördüncü bölümde, KKO anlatılarak ANTNET ve Karınca Sistemi algoritmalarından ve bu algoritmalarla ilgili literatür bilgilerinden söz edilmektedir. Beşinci bölümde, bu iki algoritmanın farklı iki ağ yapısına uygulaması gerçekleştirilmiş ve elde edilen sonuçlar karşılaştırılmıştır. Altıncı bölümde ise tez çalışmasından elde edilen bulgular ve sonuçlar tartışılmıştır.
Özet (Çeviri)
IV USING OF ANT COLONY ALGORITHMS IN MESSAGE ROUTING IN COMMUNICATION NETWORKS ABSTRACT The agents, inspired by the foraging behavior of ant colonies, can be used to solve control and management problems in communication networks. In this thesis, how these agents can be used to solve routing problem in communication networks have been described. These agents exhibit the desirable characteristics of simplicity of action and interaction. The collection of agents deals only with local knowledge and exhibits a form of distributed control with agent communication effected through the environment. In this thesis the application of ANTNET and Ant System algorithms that are two different versions of Ant Colony Optimization (ACO) to the problem of routing in communication networks have been realized and the results obtained have been compared. This thesis consists of six chapters. In the first chapter, shortly introducing communication networks and ant colony intelligence, the aim of the thesis has been introduced. In the second chapter, computer network concepts have been given and OSI (Open Systems Interconnection) Reference Model, developed to decrease the design complexity of a communication network, has been described. Then, WAN tecnology, which is one of the most important segment of a network, has been itemized. In the third chapter, after mentioning the importance of routing, Network Layer the third layer of OSI Reference Model which is made routing in has been described. Next, in the last part of the chapter, a few classical routing algorithms have been given. In the fourth chapter, ACO has been presented. After that, ANTNET and Ant System algorithms have been introduced and the literature reviews on them have been given. In the fifth chapter, these two algorithms have been applied to two different network structures and the results are have been compared. Results obtained from this work have been presented and the work is then concluded in the last chapter.