Tahrip yöntemiyle betonarme binaların emniyetli yıkımı
Safe demolition of concrete structures by explosion
  1. Tez No: 152107
  2. Yazar: ADEM DURMUŞ
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. CANAN YILMAZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Patlayıcılarla yıkım, şok yükler, çelik lifli betonarme kirişler, Demolition by explosives, impulsive load, steel fiber reinforced concrete beams
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 136
Özet
tahrip yöntemiyle betonarme binaların emniyetli yıkımı ÖZET Son zamanlarda sivil mühendislikte kısa zamanlı büyük şok yüklemeler hakkında birçok çalışma yapılmıştır. Patlama yükleri, yapılardaki vuruş etkileri ve titreşimleri bu çalışmada açıklanacaktır. Her ne kadar bu konudaki çalışmalar ilk olarak patlayıcı depoları ve düşman tehdidi altındaki stratejik alanlar gibi askeri nedenlerle ortaya çıkmış olsa da dünyada çok yaygın bir konu haline gelmiştir. Patlayıcılarla bina yıkımı konusu endüstri alanları ve bankaların korunması açısından ihtiyaç haline gelmiştir. Böylece patlayıcıların kullanımı çok popüler hale gelmiştir. Patlayıcılarla yıkım yönteminde patlayıcıların çevreye verdiği zarardan ve patlayıcıların potansiyel tehlikelerinden dolayı insanların bu yönteme kuşkulu yaklaşmalarına neden olmaktadır. Özellikle gelişmiş ülkelerde, yukarıda verilen problemlerine karşın bu metod bir çok yapıda başarıyla uygulanmaktadır. Bu başarılı girişimler dünyanın ilgisini çekmiş ve metodun hızla yaygınlaşmasına neden olmuştur. Yıkım sektörü, inşaat sektörünün ayrılmaz bir parçasıdır. Genellikle normal yıkım metodu, inşaa aşamalarının tersine bir sıralamayla yıkılması şeklinde adlandırılır. Buradaki çalışmamızın Türkiye'de yapılan çalışmalardan ilki olması nedeniyle önemli olduğunu düşünmekte ve ileride yapılacak çalışmalara ışık tutacağı inancındayız. Bu konu Türkiye'de teknolojinin gelişimi ve ekonomiye olumlu katkısından dolayı bir gerekliliktir.
Özet (Çeviri)
VI SAFE DEMOLITION OF CONCRETE STRUCTURES BY EXPLOSION ABSTRACT Nowadays in the civil engineering environments, lots of studies are made about impulsive loads, impulsive load may be explaind as a shock load which strongly acts in a very short period of time. The explosion loads, wave slam effect and the striking of a vehicle to a structure part may be figured under this subject. Although, the searches on this subject started with military applications, like building explosive stores and strategical places under enemy threat, it has become a more widespread issue around the world. It has become a need building explosion safe places for industry and banks. Also demolition using explosives is becoming very popular around the world. The potentional danger of explosives and the damage that the explosion may cause to surroundings, if not controlled properly, made people timid to the method. But especially in developed countries this method is successfully used in many kind of places and problems. These successful attempts take the attention of the world and the method is rapidly getting widespread in all over the world. The demolition industry inseperable from the construction industry and, generally speaking, the normal method of demoliton is that building and structures are taken down by demolition them in the inverse order in which they were erected. We think that this study of ours is a simple but important study for it is one of the first studies in Turkey about this subject. Lot's of further studies about this subject and reliant ones can be made later. We see that it is a need for Turkey developing technology on this subject; for this method will save lots of money to our economy.