Kompozit perde duvarların statik yükler altında hesabı
The analysis of composite curtain walls under axial loads
  1. Tez No: 152108
  2. Yazar: DERYA ŞAHİN
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. CANAN YILMAZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Composite Elements, Lightweight Concrete, Normal Concrete, Two Layered Concrete, Experimental investigation
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 87
Özet
in KOMPOZİT PERDE DUVARLARIN STATİK YÜKLER ALTINDA HESABİ ÖZET Yapılan bu tez çalışmasında amaç; yıkıcı depremler sonucunda taşıyıcı sistemden ayrılan dolgu duvarları ve yalıtım tabakası ile bina taşıyıcı elemanlarının beraber çalışmasını temin eden konstrüktif bir teşkilin hazırlanması ve bu iki elemanın beraber çalışma sınırının deneysel olarak araştırılmasıdır. Deneysel çalışmalar, normal ve hafif beton tabakalarından oluşan iki tabakalı uzun ve rijit(kısa) perde duvar numunelerinin deneylerini kapsamaktadır. Birinci grupta üretilen kısa numunelerin yüksekliğinin enine oranı genel burkulma etkisini minimuma indirebilme şartını sağlamaktadır. Bu numuneler her birinin kalınlığı 7.5 cm olan normal ve hafif beton tabakalarından olmak üzere iki tabakalı olarak. 30 cm yüksekliğinde hazırlanmıştır. İki seri numune hazırlanmıştır ve her seri üç numuneden oluşmaktadır. Yüksekliği 120 cm olan ikinci grup uzun perde duvar numunelerinin kesit boyutları ise referans numunelerde 40x6 cm, kompozit numunelerde 40x7.5 cm olarak tayin edilmiştir. Burada 7.5 cm, 3.5 cm hafif ve 4 cm normal beton tabakalarının toplam kalınlığını ifade eder. Bu grupta üç seri numune hazırlanmıştır. Serilerden ilki sadece normal betondan oluşan referans olup üç numuneyi içermektedir. 2. ve 3. seriler ise kompozit olup yine her bir seri üç numuneden oluşmaktadır. Tüm deneylerdeki kompozit numunelerde normal beton dayanımı sabit tutulup iki seri için iki farklı dayanımda hafif beton üretilmiştir. Eksenel basınç etkisinde bulunan iki tabakalı duvar numunesi eksantrik basınca çalışan bir eleman karakteri göstermiştir. Kısa(rijit) perde numunelerinde eksenel olarak uygulanan yük etkisinde çatlama numunenin hafif beton yüzeyinde, uzun numunelerde ise çatlak oluşumu tabakalar arasında gerçekleşti ve gelişti. Çatlak oluştuktan sonra da numuneler yük taşımaya devam etti. Tabakalardan biri hafif ponza betondan diğeri normal betondan olmak suretiyle iki tabakalı olarak düzenlenen perde duvarlar depreme dayanıklı binaların yük taşıyan elemanları olarak kullanılabilir. Anahtar Kelimeler; Kompozit Elemanlar, Normal Beton. Bims Beton, İki Tabakalı Beton, Deneysel Araştırma
Özet (Çeviri)
THE ANALYSIS OF COMPOSITE CURTAIN WALL UNDER AXIAL LOADS ABSTRACT The purpose in this master thesis is to prepare a constructive forming supplying working together filling walls separated carrying framework and insulation layer with construction carrying elements and to investigate limits working together this two elements as experimental. Experimental studies include the tests of short and tali curtain wall samples formed normal and lightweight concrete layers. The ratio of height/width of samples produced in the first group have been supplied the rules of minimizing global torsion effect. These samples had been prepared as two layered, the thickness of each layer is 7.5 cm, which include normal and lightweight concrete layers and 30 cm height. Two series had been prepared and each scri include three samples. Steel bar details of curtain wall samples defined by conforming to the rules defined in 'Cods for Buildings Constructing in Earthquake Regions' while preparing the second group samples using in the tests. Section dimensions of curtain wall samples which had 120 cm height in the second group were appointed as 40x6 cm in the reference samples and 40x7.5 cm in the composite samples. In here, 7.5 cm expresses the total thickness of 3.5 cm lightweight and 4 cm normal concrete layers. In this group three series had been prepared. The first seri had been included three samples which were made of only normal concrete and named reference samples. The second and three series also had been included third series. In all tests for composite samples, the resistance of normal concrete fixed and two different lightweight concrete produced for each series. Two layered wail sample applied axial pressure had been behaved like an element carrying eccentric loaded. Cracking started in the part of lightweight concrete layer in the short wall samples, and interfaces between concrete layers in the tall wall samples. Also after cracked samples had been gone on carrying load. Curtain walls which formed as two layered, one of the layers is normal concrete and the other is lightweight concrete can be used as carrying elements of earthquake resistant buildings.