Sayısal imgelerdeki dürtü gürültüsünün giderilmesi için yeni algoritmalar ve analog devre yapıları
New algorithms and analog circuit structures for the removal of impulsive noise in digital images
- Tez No: 152116
- Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA ALÇI
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Dürtü Gürültüsü, Dürtü Sezme, Ortanca Süzgeçler, Akım Taşıyıcılar, Impulsive Noise, Impulse Detection, Median Filters, Current Conveyors
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 137
Özet
Ill SAYISAL İMGELERDEKİ DÜRTÜ GÜRÜLTÜSÜNÜN GİDERİLMESİ İÇİN YENİ ALGORİTMALAR VE ANALOG DEVRE YAPILARI ÖZET Gürültü, işaretin algılanması, iletimi, saklanması ve yorumlanması aşamaları sırasında karşılaşılan ve fiziksel ortam veya matematiksel yöntemlerin mükemmel olmamasından kaynaklanan nedenlerle orijinal işarete karışan işaretlerdir. Bir gürültü işaretinin yapısı, işaret yakalama sisteminin özelliklerine, işaret algılama ortamının fiziksel özelliklerine, kullanılan işaret işleme ve haberleşme yöntemlerinin özelliklerine göre değişim gösterir. Sayısal imge elde edilirken, imgenin algılanması, elektriksel -işaretlere çevrilmesi ve ardından da örneklenmesi sırasında orijinal işarete gürültü karışmaya başlar. İmge işaretine gürültü işaretinin karışması sırasında piksel bilgileri kısmen veya tamamen değişebilir. Dürtü gürültüsü ile bozunuma uğrayan imgelerde imge bölgeleri içerisinde ve kenarlar üzerinde çeşitli tipte yerel süreksizliklerle karşılaşılır. Dürtü gürültüsü ile bozulan imgelerde yerel uzamsal-bağımlılık zayıflar ve yüksek gürültü seviyelerinde imgeye ait istatistiksel özellikler ile birlikte piksellere ait uzamsal-bağımlılık bilgisi tamamen kaybolur veya önemli ölçüde değişir. Bu tez çalışmasında, sayısal işaretlerdeki dürtü gürültüsünün giderilmesi için kullanılabilecek yöntemler araştırılmış ve yeni yöntemler geliştirilmeye çalışılmıştır. Bu amaçla, öncelikle literatürde var olan yöntemler incelenmiş ve bu yöntemler, algoritma tabanlı süzgeçler ve devre tabanlı süzgeçler olmak üzere iki temel gruba ayrılmıştır. Dürtü gürültüsünün giderilmesinde kullanılmak üzere algoritma tabanlı iki yeni süzgeç yapısı (P-L ve P-C) ve analog devre tabanlı iki süzgeç yapısı geliştirilmiştir. Literatürde tanıtılan süzgeçlerin ve tez çalışmasında geliştirilen süzgeçlerin başarısı, farklı test imgeleri üzerinde sınanmıştır. Yapılan test ve benzetim sonuçlarından görülmektedir ki, tez çalışması sırasında geliştirilen süzgeç yapıları, literatürde tanıtılıp tez çalışmasında incelenen süzgeç yapılarına göre daha yüksek performans göstererek dürtü gürültüsünün giderilmesinde daha yüksek basan sağlamıştır.
Özet (Çeviri)
IV NEW ALGORITHMS AND ANALOG CIRCUIT STRUCTURES FOR THE REMOVAL OF IMPULSIVE NOISE IN DIGITAL IMAGES ABSTRACT Noise is a signal which occurs at the stages of acquisition, transmission, storage or interpretation of signals and is introduced to the original signal due to the physical environment and nonideality of mathematical methods. The structure of a noise signal changes according to the features of signal acquisition system, signal sensing media, and signal processing and communication methods. While the digital image is being obtained, noise is introduced to the images at the stages of acquisition, conversion and then sampling. The pixel values of a noisy image partially or completely change. When the images are corrupted by impulsive noise, local discontinuities occur over the image primitives and edges. Local positional-dependence decreases and the statistical features of the image and the positional-dependence of the pixels vanish or change a lot at high noise levels. In this thesis, methods that can be used for the suppression of impulsive noise in images have been examined and new methods have been suggested. Therefore, the methods in the literature have been investigated and grouped into two as algorithm-based filters and circuit-based filters. Two new algorithm-based filters (P-L and P-C) and two new circuit-based filter structures have been suggested for the suppression of impulsive noise. The performance of the filters that were introduced in the literature and that were suggested in this thesis have been examined over different test images. After realization of tests and simulations, it is seen that all the filters that were proposed in this thesis show a better performance and that impulsive noise has been suppressed more successfully than the filters which were introduced in the literature and examined in this thesis.