Otomatik sayaç okuma sistemlerinde GPRS kullanımı
Use of GPRS in AMR system
- Tez No: 152117
- Danışmanlar: PROF. DR. KENAN DANIŞMAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Otomatik Sayaç Okuma (AMR), GSM/GPRS, M2M, Elektronik Elektrik Sayacı, COSEM, Automatic Meter Reading (AMR), GSM/GPRS, M2M, Electronic Electric Meter, COSEM
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 177
Özet
Dünyada enerji servis sağlayıcıları faturalandırılamayan tüketimelrden dolayı milyonlarca dolar zarar etmektedirler. Faturalandırılamayan tüketimler iletim ve dağıtım kayıpları olarak adlandırılırlar. Bu kayıplar yasadışı bağlantılar, insanlı okuma yüzünden oluşan hatalar ve kaçak elektrik kullanımından kaynaklanmaktadır. Otomatik Sayaç Okuma (Automatic Meter Reading, AMR) iki yönlü haberleşmeyi mümkün kılan bir ağın sayaçlar ve kontrol sistemi için tahsisi ile bu problemi aşmak mümkündür. Sayaçlardaki kaçak ve manupîasyonlar, geniş bir alanda etkili bir biçimde uzaktan kontrol sistemi ile izlenerek bu yasadışı kullanımların üstesinden gelinebilir. Bütün kullanıcıların eşzamanlı olarak takip edildiği bir ağ ile faturalandırılamayan tüketimleri izlemek mümkündür. Bu tez çalışmasında, geniş bir bölgede elektrik tüketimi ve planlamasının izlenebilmesi için GPRS tabanlı bir AMR. sistemi önerilmiştir. Bölüm l'de otomatik sayaç okuma ve çalışmanın amacı tanımlanmıştır. Bölüm 2'de AMR modelleri karşılaştırılmış ve neden GPRS tabanlı bir AMR sistemi oluşturulduğu açıklanmıştır. Bölüm 3 'de Türkiye'deki mevcut iletişim teknolojileri incelenmiştir. Dünyada ve Türkiye'de GPRS sistemi ile gerçekleştirilen uygulamalardan örnekler verilmiştir. Ayrıca bu bölümde GSM GPRS şebekelerinin özellikleri ve sistemi oluşturan birimlerin görevleri izah edilmiştir. Bölüm 4' de GPRS haberleşmesi sırasında kullanılan katmanlar, protokoller ve GPRS veri paketlerinin transferi incelenmiştir. Bu bölümde paket veri protokolü ayrıntılı bir biçimde izah edilmiştir. Bölüm 5'te AMR sistem tasarımının nasıl gerçekleştirildiği, sistemi oluşturan birimler incelenmiştir. Bu bölümde, tez çalışmasında ortaya konulan modelin donanımsal olarak gerçekleştirilmesi verilmiştir. Bölüm 6' da sonuçlar tartışılmıştır.
Özet (Çeviri)
Many utilities lose millions of dollars each year through 'unaccounted for consumption', often called transmission and distribution losses and dismissed as a technical problem. These losses come from illegal connections, manual reading limitations, deliberate theft or tamper, leakage and meter inaccuracies. Automatic meter reading (AMR) solves these issues by using a two-way fixed network to provide interactive control over the meter installation. This can detect leakage and tamper, check the efficiency of meters and also overcome the physical problems of reading meters in remote or inaccessible areas. AMR also means utilities can disconnect/reconnect the supply and manage tenancy change without the need for an on-site visit, it also allows detection of any suspicious or unaccountable consumption. In this study, GPRS based AMR system proposed for following the electricity energy at a wide range. What is automatic meter reading is given in the first chapter. In the second chapter, AMR models are compared and expressed. And also why GPRS based system was used. Communication technologies existing in Turkey is given in the third chapter. Examples of applications using GPRS systems in the world and in Turkey are given. In addition in this chapter GSM GPRS network features and units of the system is explained. At fourth chapter, layers and protocols in GPRS communication are explained and also GPRS data packets transfer is studied in this chapter. In the fifth chapter; how the AMR system established and system units that used in the system are explained. Also in this chapter hardware configuration of the model is explained. In the last chapter; conclusions are discussed.