Designing a phantom for performance evaluation of (DSA) units
Dijital çıkartmalı anjiyo cihazlarının performans değerlendirilmesi için fantom tasarımı
  1. Tez No: 152539
  2. Yazar: PELİN DOĞRUÖZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. YEKTA ÜLGER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tıbbi Biyoloji, Medical Biology
  6. Anahtar Kelimeler: Sayısal Çıkartmalı Anjiyo Cihazı, fantom, doku yerine geçen malzemeler, performans değerlendirme, Digital subtraction angiography, phantom, tissue substitute materials, performance evaluation
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Boğaziçi Üniversitesi
  10. Enstitü: Biyo-Medikal Mühendislik Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Metalurji ve Malzeme Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 100
Özet
DİJİTAL ÇIKARTMALI ANJIYO CİHAZLARININ PERFORMANS DEĞERLENDİRMESİ İÇİN FANTOM TASARIMI ÖZET Günümüzde birçok hastane Dijital Çıkartmalı Anjiyo cihazını kullanmaktadır. Bütün radyografık sistemlerde olduğu gibi DSA cihazlarının da performans ölçümlerinin üç ana unsuru vardır; başarılı klinik sonuçlar alabilmek için doğru parametrelerin seçilmesi, bu parametreleri ölçmek için prosedürlerin ve ölçme cihazlarının tasarımı, elde edilen ve istenilen performans sonuçlarının karşılaştırılması için metodların hazırlanması. DSA cihazlarının performans değerlendirme ve kalite kontrol testleri fantom adı verilen, doku yerine geçen malzemelerle yapılabilir. Bu çalışmanın amacı“American Association of Physicists in Medicine”(AAPM) No. 15 raporu temel alınarak DSA cihazlarının kalite kontrol ve performans testlerinin yapılmasına olanak sağlayan özel bir fantom tasarlamak ve tasarlanan bu fantomun üretimini yapmaktır. Her bir parametrenin değerlendirilmesi için fantomun parçaları farklı şekillerde kombine edilerek kullanılır. Fantomun üretiminde doku yerine geçen malzemeler kullanılmıştır, yumuşak doku için akrilik, kemik için PVC kullanılmıştır. Farklı boyutlardaki kanallar ve boşluklar kontrast maddesi yerine kullanılan iyotlu epoksi ile doldurulmuştur. Üretilen fantom 9 parçadan oluşmaktadır. Fantom çeşitli DSA ünitelerinde test edilmiştir. Sonuçlar AAPM No. 15 raporundaki performans parametrelerinin bu fantomu kullanarak kolayca test edildiğini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
DESIGNING A PHANTOM FOR PERFORMANCE EVALUATION OF (DSA) UNITS ABSTRACT Digital subtraction angiography (DSA) is being widely used in hospitals and outpatient clinics. For the (DSA) system as well as all the other radiographic systems performance evaluation involves three main components; the selection of parameters relevant to securing satisfactory clinical results, the design of procedures and measurement devices to measure these parameters, the provision of methods to compare measured and desired performance. Performance evaluation and quality assurance testing for the x-ray units are implemented with phantoms, properly designed test objects, with tissue substitute materials. The purpose of this study is to design and produce a specific phantom for the evaluation of DSA systems, according to the American Association of Physicists in Medicine (AAPM) report No. 15. Assessment of each parameter requires a different combination of pieces of phantom. Tissue substitute materials are used for producing the phantom, namely acrylic is used for soft tissue and bone is represented with PVC material. For contrast material, iodinated epoxy is used to fill in the holes and channels of varying dimensions. The phantom produced consists of 9 pieces all together. The phantom is tested on several (DSA) systems. Results show that, AÂPM Report No. 15 performance parameters are easily tested by using this phantom.