Kayseri-İncesu-Dokuzpınar su kaynaklarının kalitesi ve çevresel etkilerin incelenmesi
Investigation of water quality and environmental impacts of İncesu Dokuzpınar spring in Kayseri central Anatolia, Turkey
- Tez No: 152612
- Danışmanlar: PROF. DR. HATİM ELHATİP
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Çevre Mühendisliği, Environmental Engineering
- Anahtar Kelimeler: Dokuzpınar soğuk su kaynaklan, Su kalitesi, Kirlenme, Kayseri, Dokuzpmar Spring Water Resources, Water quality, Pollution, Kayseri
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Niğde Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çevre Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 72
Özet
Bu çalışmada, İncesu-Dokuzpınar yeraltı soğuk su kaynaklarının mevcut kalitesi, kirlilik boyutları ve kaynakları ile standartlara göre kullanıma uygun olup olmadığının incelenmesi amaçlanmıştır. Bu amaç doğrultusunda Kasım-2002, Nisan-2003 ve Ağustos-2003 aylarında olmak üzere, üç ayrı dönemde numuneler alınmıştır. Bu numunelerle suyun kalitesini ve kirlilik durumunu yansıtacak analizler yapılmıştır. Dokuzpınar yeraltı su kaynakları yöre halkı tarafından içme suyu amaçlı olarak kullanılmaktadır. Ancak bölgede yaygın olarak yapılan tarım ve hayvancılık faaliyetleri, evsel atık sular, deterjan kullanımı ve kaynak çevresindeki katı atıklar suyun kirlenmesine neden olmaktadır. Özelliklede tarımsal faaliyetler ve hayvancılığın suyun kirlilik kaynaklan arasındaki önemi analiz sonuçlarına da yansımıştır. Çalışma sonucunda Dokuzpınar yeraltı sularının Su Kirliliği Kontrol Yönetmeliğine göre, söz konusu faaliyetlerin minimum düzeyde olduğu Kasım ayında I. sınıf kaliteli su değerlerini sağladığı, ancak Nisan ve Ağustos aylarında bazı parametrelerin sınırları aştığı görülmüştür. Su kalitesinin iyileştirilmesi ve içme suyu olarak da kullanılabilirliğinin devamı için kaynak çevresinde koruma alanlarının oluşturulması ve yöre halkının faaliyetlerini daha bilinçli bir şekilde gerçekleştirmesi önerilebilir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to investigate the water quality, assessment, as well as the degrees and the resources of the pollution in İncesu-Dokuzpınar springs of Kayseri city with according to the standard. For this purpose, specimens have been taken in three different seasons, which are November-2002, April-2003 and August-2003. These specimens have been analyzed to investigate the water quality and degrees of pollution. Dokuzpmar cold spring water are used as drinking water by local people. The sources of the pollution of the water resources in the Dokuzpmar spring water can be grouped such as: agriculture, stock-breeding, sewage discharges of houses. The results based on the water analyses show that agriculture and stock-breeding are the main source of the pollution. The based on the laboratory and site analyses, the Dokuzpmar spring waters are classified as the first quality in the October and some limitations are exceed in the April and August with according to the Water Pollution Control Regulation. For rehabilitation of the water quality and usage as drinking water in the future, it may be adviced that springs and its vicinity be protected and local people be educated how to use these springs.