Gülek boğazı çevresindeki Aranea (=örümcek)'nın(Familia:Thomisidae, Philodromidae ve Pholcidae) sistematiği
Systematic of Aranea (Familia:Thomisidae, Philodromidae and Pholcidae) in the surrounding of Gülek Pass
  1. Tez No: 152620
  2. Yazar: HAKAN DEMİR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. AYDIN TOPÇU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoloji, Biology
  6. Anahtar Kelimeler: Gülek Boğazı, Aranea, Thomisidae, Philodromidae, Pholcidae, Sistematik. Ill, Gülek Pass, Aranea, Thomisidae, Philodromidae, Pholcidae, Systematics. iv
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Niğde Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 130
Özet
ÖZET GÜLEK BOĞAZI VE ÇEVRESİNDE ARANEA (= ÖRÜMCEK)' NIN (FAMİLYA: THOMISIDAE, PHILODROMIDAE ve PHOLCIDAE) SİSTEMATİĞİ DEMİR, Hakan Niğde Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Biyoloji Ana Bilim Dalı Danışmam: Doç. Dr. Aydın TOPÇU Eylül 2004, 112 sayfa 2002-2003 yıllarının nisan ve eylül aylarında gerçekleştirilen bu çalışmada Gülek Boğazı ve çevresinden 763 örümcek örneği toplanmıştır. İncelemeler sonucu, çalışma bölgesinde 3 familyadan 16 cinse ait 47 türün varlığı tespit edilmiştir. Bu türler faunistik, ekolojik ve sistematik açıdan incelenmiştir. Belirlenen türlerin Türkiye ve dünya üzerindeki dağılımları, ayırt edici özellikleri, sinonimleri ve yaşam alanları ile ilgili bilgiler verilmiştir. Saptanan taksonlardan 14' ü ; Philodromus fuscolimbatus Lucas, 1846, Philodromus praedatus O.-P. Cambridge, 1871, Philodromus rufus Walckenaer, 1826, Thanatus arenarius L. Koch, 1872, Thanatus atratus Simon, 1875, Thanatus coloradensis Keyserling, 1880, Thanatus sabulosus (Menge, 1875), Tibellus macelîus Simon, 1875, Tibellus maritimus (Menge, 1 875), Xysticus bifasciatus C. L. Koch, 1837, Xysticus bonneti Denis, 1938, Xysticus ferrugineus Menge, 1876, Xysticus lineatus (Westring, 1851), Xysticus viduus Kulczynski, 1898 Türkiye faunası için yeni kayıt olup, diğer türler de araştırma bölgesinden ilk defa kaydedilmiştir.
Özet (Çeviri)
SUMMARY SYSTEMATIC OF ARANEA (FAMILIA: THOMISIDAE, PHILODROMIDAE AND PHOLCIDAE) IN THE SURROUNDING OF GULEK PASS DEMİR, Hakan Nigde University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Biology Supervisor: Associate Professor Doctor Aydın TOPÇU September 2004, 1 12 pages In this study which was performed in the term of april-september between 2002 and 2003, spider specimens were collected from the surrounding of Gülek Pass. As a result of identification; 47 species belonging to 1 6 genera in 3 families were determined in study area. For each species, faunistic, ecological, habitats and sistematical features were investigated and their distribution in world and Turkey, synonymes, and ecological features were given. Among the taxa, 14 species are new records for Turkey. The new recorded species are Philodromus fuscolimbatus Lucas 1846, Philodromus praedatus O.-P. Cambridge, 1871, Philodromus rufus Walckenaer, 1826, Thanatus arenarius L.Koch, 1872, Thanatus atratus Simon, 1875, Thanatus coloradensis Keyserling, 1880, Thanatus sabulosus (Menge, 1875), Tibellus macellus Simon, 1875, Tibellus maritimus (Menge, 1875), Xysticus bifasciatus C. L. Koch, 1837, Xysticus bonneti Denis, 1837, Xysticus ferrugineus Menge, 1876, Xysticus lineatus (Westring, 1851) and Xysticus viduus Kulczynski, 1898. Also, 47 species, 16 genera and 3 families were recorded from study area for the first time.