Antakya ekolojik koşullarında cevizler (J. regia L.) için en uygun aşılama zamanı ve yönteminin belirlenmesi
Determination of optimum grafting time and method for walnut (J.regia L.) in Antakya conditions
  1. Tez No: 152665
  2. Yazar: GÖKÇEN ÖZTÜRK ÖRDEK
  3. Danışmanlar: PROF.DR. AYTEKİN POLAT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: ceviz, kalem ve göz aşıları, aşı başarı oranı, aşılama zamanı, walnut, grafting and budding, graft success rate, grafting time
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Mustafa Kemal Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bahçe Bitkileri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 60
Özet
IV ÖZET ANTAKYA KOŞULLARINDA, CEVİZLER (/. regia L.) İÇİN EN UYGUN AŞILAMA ZAMANI VE YÖNTEMİNİN BELİRLENMESİ Bu çalışmada, Antakya koşullarında ceviz için en uygun aşı zamanı ve yöntemleri belirlenmeye çalışılmıştır. Çalışmada, yama ve yonga göz aşılan ile yarma ve dilcikli kalem aşıları kullanılmıştır. Göz aşılan mayıs, haziran ve eylül aylarında 15 gün ara ile 6 farklı dönemde, kalem aşılan ise mart ayının başında yapılmıştır. Bununla birlikte bazı aşı bağlarının (plastik aşı bandı ve pamuk ip) ve aşı sarma materyallerinin (kese kağıdı ve alüminyum folyo) aşı başarısına etkileri incelenmiştir. Aşı bağlan, aşılamadan yaklaşık 5 hafta sonra çözülmüş, aşı bağlan çözüldükten 10 gün sonra gerekli gözlemler yapılmıştır. Elde edilen bulgular aşağıdaki gibi özetlenebilir; 1. Aşı tutma oranı, yama göz aşısında yonga aşıya göre daha yüksektir. 2. En yüksek tutma oranları, yama aşıda 20 Haziran (% 43.33), yonga aşıda 15 Eylül (% 13.33) tarihinde elde edilmiştir. 3. Aşılamalarda kullanılan plastik aşı bandı (% 13.89), pamuk ipe (% 9.72) göre, daha olumlu sonuçlar vermiştir. Sarma materyali ise yıllara göre farklılık göstermiştir. 4. Mart ayı başında yapılan kalem aşılarında, yarma aşıdan dilcikli aşıya göre daha yüksek tutma oranı elde edilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT DETERMINATION OF OPTIMUM GRAFTING TIME AND METHOD FOR WALNUT (J.regia L.) IN ANTAKYA CONDITIONS This study was carried out to determine the most successful grafting method and optimum grafting time for walnut in Antakya conditions. In the study four different graft methods such as patch budding, chip budding, cleft and whip-tongue were compared. The budding methods were performed in may, June and September at 15 day interval with 6 different periods, while the graft methods were carried out at the beginning of march. In addition, the effects of different budding bands (budding rubber and cotton thread) and wrapping materials (paper bags and aliminium foil) on graft success rate were investigated. Budding bands were removed 5 weeks after budding, and observations were made 10 days after the removal of the bands. The results obtained are summarised as follow; 1. The grafting success rate for patch budding was found to be higher than chip budding. 2. The highest success rate for patch budding was on 20 th of June (43.33 %), while it was on 15 th of September (13.33 %) for chip budding. 3. The use of budding rubber (13.89 %) was more successful than that of cotton thread (9.72 %). The effect of wrapping material showed significvant differences depending on the years. 4. Between the graft methods performed at the beginnig of March, cleft provided higher success rate than whip-tongue.