Antakya ekolojik koşullarında topraksız kültür ile iç mekan bitkisi yetiştiriciliğinde yetişme ortamlarının karşılaştırılması üzerine bir araştırma
A Research about growing houseplants in hydro culture and compare the growing mediums in Antakya's ecological conditions
- Tez No: 85310
- Danışmanlar: PROF. DR. KAMURAN GÜÇLÜ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Peyzaj Mimarlığı, Landscape Architecture
- Anahtar Kelimeler: Topraksız kültür, pomlit, granule kil taşı, leçe taşı, Hydro culture, crushes of pounce, baked clay granules, volcanic slag stones
- Yıl: 1999
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Mustafa Kemal Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Peyzaj Mimarlığı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 81
Özet
uı ANTAKYA EKOLOJİK KOŞULLARINDA TOPRAKSIZ KÜLTÜR ÎLE İÇ MEKAN BİTKİSİ YETİŞTİRİCİLİĞİNDE YETİŞME ORTAMLARININ KARŞILAŞTIRILMASI ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA ÖZET Bü araştırmada, Antakya ekolojik koşullarında topraksız kültür ile iç mekan bitkisi yetiştiriciliğinde, yetişme ortamlarının karşılaştırılması ve en iyi ortamın tespit edilmesi amaçlanmıştır. iç mekan bitkilerinin su kültürü ile yetiştirilmesi, amatör yetiştiricilere çok büyük kolaylıklar sağlamaktadır. Topraksız kültürde, bitkiler toprak yerine, su tutma kapasitesi yüksek, hafi£ steril ve gözenekli bir yetişme ortamında yetiştirilmektedir. Bitkinin ihtiyaç duyduğu besin ise, su içerisinde eriyik halde verilmektedir. Bitkiler, yetişme ortamı ile doldurulmuş iç içe iki saksı içerisinde gelişmektedir. îç saksı delikli olup bitki köklerinin yayılabilmesine olanak vermektedir. Dış saksı ise deliksiz ve su geçirmez özelliktedir. Bitkinin sulanma sıklığını ve verilecek olan su miktarım tayin etmek amacıyla su seviyesi göstergesi kullanılmaktadır. Bitkilerin sulanması, bitkinin türüne, saksının büyüklüğüne, yetişme ortamına ve havanın sıcaklığına bağlı olarak değişmekle birlikte ayda 2 ile 4 defa yapılmaktadır. Kullanılacak olan gübre türüne göre ise; yavaş eriyen gübrelerle yılda 2 ile 3 kez; sıvı gübrelerle ayda 1 kez besin takviyesi yeterli olmaktadır. Araştırmada, Antakya ekolojik koşullarında, iç mekan bitkileri su kültürü yöntemiyle 4 farklı ortamında yetiştirilmiştir. Deneme süresince ortamlardaki bitkilerin estetik güzellikleri, gelişmeleri ve optimum su tüketimleri belirlenmiştir. Bunun sonucunda perlit, pomlit, granule kil taşı ve leçe taşından oluşan yetişme ortamlarının değerlendirilmesi yapılmıştır. Bitkilerin ortamlara göre günlük su tüketimlerinin karşılaştırılması sonucunda en az su tüketimi granule kil taşı ortamında gerçekleşmiştir. Pomlit ortamındaki bitkiler de az su tüketmiştir. Ancak pomlit,özeüikle N ve iz elementleri kendine bağladığı için bitkilerde noksanlık belirtileri çokça görülmüştür. Sonuç olarak granule kil taşında yetiştirilen bitkilerin suyu optimum düzeyde ve uzun sürede tükettikleri gözlenmiştir. Diğer ortamdaki bitkilere oranla granule kil taşındaki bitkiler daha sağlıklı ve iyi bir gelişme göstermiştir.
Özet (Çeviri)
iv A RESEARCH ABOUT GROWING HOUSEPLANTS IN HYDRO CULTURE AND COMPARE THE GROWING MEDIUMS IN ANTAKYA'S ECOLOGICAL CONDITIONS ABSTRACT This research has aimed to growing houseplants in hydro culture, compare the growing mediums and determine the best medium in Antakya' s ecological conditions. Growing houseplants in hydro culture certains big easiness to amateur growers. The hydroponically houseplants grownth in a weightless, sterile and porous growing medium with a high water holding capacity, instead of sou. The nutrient solution wich the plants needs, is given melted in water. The plants grown in two pots, wich one is in the other and they're full with the growing medium. The pot wich is in the other has holes so that the roots can spread out The exterior pot has no holes and it's impervious. A water level indicator is used to see how often and how much water will be given to the plants. The watering of the plants depents on the species of the plant; to the sizes of the pots; to the growing medium and to the heat of the air it's be given 2 or 4 times a month. The plants are feeding to the kind of the nutrient with slow release nutrient 2 or 3 times a year, with liquid nutrient once a month. In this research, the hydroponically houseplants were grownth in 4 different mediums, in Antakya's ecological conditions. During the research, the goodness, growing and the optimal water exhausting of the plants were distincted. In spite of this the mediums; perlit, crushes of pounce, baked clay granules and volcanic slag stones has been determined. To the results of comparing the daily water exhausting of the plants, the least water exhausting is became in baked clay granules. The plants in crushes of pounce has exhausted little water too. But cause of crushes of pounce keeps N and the micro elements, the deficiency of this elements has been shown too much on the plants. In conclusion, the houseplants in baked clay granules has exhausted optimal water and used it in the longest time. In according to the other mediums, the plants in baked clay granules has been grownth much better and heahhfull.