Mekanik sistemlerde dinamik analizi
Dynamics analysis in mechanical systems
  1. Tez No: 152666
  2. Yazar: CUMA KILINÇ
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. SEMİR GÖKPINAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Dişli hataları, titreşim, erken uyarıcı bakım, rulman, Gear faults, vibration, predictive maintenance, bearing
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Mustafa Kemal Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 100
Özet
IV ÖZET mekanik sistemlerde dinamik analiz Dişliler hareket veya güç iletimini sağlayan önemli makina elemanlanndandır.. Bir makinada bir elemandan diğerine hareket iletiminin kesintisiz ve sağlıklı olması yapılan işin hassasiyet ve kalitesine etki etmektedir. Bu yüzden özellikle sürekli üretim sistemlerinde kullanılan dişlilerde oluşan hataların belirlenmesi ve tamiratının üretimi etkilemeyecek şekilde yapılması önem kazanmaktadır. Bu çalışmada dişlilerde oluşan hataların neden olduğu titreşimlerin analizi ile rulman anzalannın belirlenmesi esas alınmıştır. Çalışmalar doğrultusunda uygulanan erken uyarıcı bakım konusunda özet bilgi verilerek, bir kompresör dişli kutusunda yapılan uygulama çalışmasının sonuçlan ve silindirik tip yuvarlanma elemanına sahip bir rulmanda oluşan dış bilezik hasarının titreşim analizi ile belirlenmesi sunulmuştur. Titreşimlerin dişli kutusu hatalarım belirlemede etkili bir araç olduğu belirlenmiştir. Literatürde de belirtildiği gibi rulman dış bileziğinde oluşan tek nokta hasarının neden olduğu titreşimin dalga formu grafiğinde frekansı dış bilezik bilye geçiş frekansına eşit olan darbe sinyalleri oluştuğu, spektrum grafiğinde ise rulman anza frekansının katlarında frekanslar oluştuğu belirlenmiştir. Elde edilen sonuçlardan, titreşim analizinin rulman hasarlarını belirlemede etkili bir şekilde kullanılabileceği görülmüştür. 2004, 88 sayfa
Özet (Çeviri)
V ABSTRACT DYNAMICS ANALYSIS IN MECHANICAL SYSTEMS Gears are important machine elements providing motion and power transmission. In a machine, continuous and healthy motion transmission from one element to another effects, identification of errors and doing repairs without effecting the production gain great importance especially in gears used at continuous production system. In the study, identification of bearing failures by analysis of vibrations coused of errors in gears is considered. After a bries information about predictive maintenance used in studies, result of an application study on a compressor gear box and identification of failure by vibration analysis on the outer ring of a cylindrical roller type bearing are subnitted.lt is decided that vibrations are on effective instrument to identify gearbox errors. As stated in the litature, it is shown that important signds of which frequency is equal to frequency of outer ring ball form in the wave form charts of vibration caused of one point failure at bearings outer ring and frequencies form in the times of brearing failures frequency at spectrum chart. It is understood by the obtained result that vibtarion analysis can be used effectively in bearing failures. 2004, 88 pages