Oksalik asit'in buğday emriyo gelişimine etkisi
Effects of oxalic acid on the development of wheat embryos
  1. Tez No: 152691
  2. Yazar: MERYEM GÖK
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. MAHMUT ÇALIŞKAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoloji, Biology
  6. Anahtar Kelimeler: Oksalik asit, oksalat oksidaz, SDS-PAGE, Buğday embriyoları, çimlenme, Oxalic acid, oxalate oxidase, SDS-PAGE, wheat embryos, germination
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Mustafa Kemal Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 63
Özet
ÖZET OKSALİK ASİT'İN BUĞDAY EMBRİYO GELİŞİMİNE ETKİSİ Günümüz ekosisteminin en önemli unsurlarından biri bitkilerdir. Bitkilerin, fertilizasyondan sonra embriyo gelişiminden başlayan ve olgun birer bitki haline dönüşünceye kadar gelişen bütün olaylar genetik şifreler şeklinde kodlanmıştır. Bu gelişimin en önemli dönemlerinden birisi embriyonik dönemdir. Çünkü bitkiler ileride kullanacakları hemen hemen bütün organ ve dokuları bu dönemde geliştirmektedirler. Embriyonik gelişim pek çok biyotik ve abiyotik faktörlerden etkilenmektedir. Bu faktörlerden biri bu çalışmanın da konusunu oluşturan oksalik asit'dir. Oksalik asit hemen hemen bütün organizmaların yapısmda bulunmakla birlikte öncelikle önümüze insanlardaki patolojik böbrek taşı oluşumunun bir parçası ve bitkilerde yaygınca bulunan kalsiyum oksalat kristalleri olarak çıkmaktadır. Bu çalışmada kullanılan buğday embriyolarının steril ortamlarda uygun gelişmeleri öncelikle belirlenmiştir. Oksalik asitli ortamda ve kontrol ortamlarında tutulan embriyoların gelişimleri morfometrik olarak saptanmıştır. Aynı örneklerde oksalat oksidaz enzim aktivitesi belirlenmiştir. Bu enzim oksalik asidi substrat olarak kullanan ve H2O2 üreten bir enzimdir. Oksalik asit uygulanan ve uygulanmayan embriyolardan elde edilen total proteinler, SDS-PAGE elektroforezine tabi tutularak protein profilleri çıkarılmıştır. Bu çalışmada, gelişen buğday embriyolarının oksalik asit stresine maruz bırakıldıklarında moleküler bazda farklı tepkiler verdikleri görülmüştür. 2004, 57 sayfa
Özet (Çeviri)
II ABSTRACT EFFECTS OF OXALIC ACID ON THE DEVELOPMENT OF WHEAT EMBRYOS One of the main factors in the ecosystem is plants. The life of plants begins with the fertilization of an ovule and followed by the production of a mature embryo. All the events in plant life beginning with the fertilization and formation of a mature plant is under the control of genetic makeup. Embryogenesis has a central role in plant life since all the organs and tissues used by mature plants are formed in this stage. Embryogenic development is effected by various biotic and abiotic factors. Oxalic acid, the subject of the current study is one of these factors which present almost in all organisms. Oxalic acid is mainly known as a factor of human kidney stone formation and a component of plant tissues, calcium oxalate. Firstly, the optimum germination conditions for the wheat embryos were determined. The morphometric values were obtained from the embryos grown with oxalic acid and water. Following that, the activity of oxalate oxidase was localized on the same embryos. Oxalate oxidase is an enzyme which uses oxalic acid to generate H2O2. Finally, the total protein profiles of the embryos were determined by means of SDS-PAGE. It was observed that the applied oxalic acid caused some molecular changes at protein expression level. 2004, 57 pages