Modifiye flotasyon kolonunda ince boyutlu gang tanelerinin sürüklenmesi
Entrainment of fine gangue particles at modified flotation column
  1. Tez No: 152945
  2. Yazar: ÖZKAN TANACIOĞLU
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. KEMAL BİLİR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Maden Mühendisliği ve Madencilik, Mining Engineering and Mining
  6. Anahtar Kelimeler: Modifiye flotasyon kolonu, hidrolik sürüklenme, modelleme, kalsit ve kromit, Modified flotation column, hydraulic entrainment, modelling, calcite and chromite
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Maden Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 85
Özet
IV ÖZET Modifiye flotasyon kolonu, iri taneli cevherlerin zenginleştirilmesi amacıyla geliştirilmiş bir flotasyon aletidir. Klasik kolonların aksine bu kolonda köpük zonu yoktur ve yıkama suyu kullanılmaz. Bu nedenlerden dolayı konsantre tenorunu düşüren ince gang tanelerinin konsantre içine hidrodinamik yollarla sürüklenmesi olasıdır. Bu çalışmada, modifiye flotasyon kolonunda ince gang tanelerinin konsantre içine sürüklenmesine etki edebilecek değişkenlerin etkileri incelenmiş ve sürüklenme miktarını (%) önceden tahmin edebilecek bir ampirik model geliştirilmiştir. % 99.4 (CaC03) tenörlü kalsit ve % 54.8 (Cr203) tenörlü konsantre kromitin kullanıldığı sürüklenme deneyleri sonucunda modifiye flotasyon kolonunda hidrolik sürüklenmenin varlığı tespit edilmiştir. Modifiye kolonda sürüklenme üzerine etkisi olan değişkenler; yüzeysel su yükselme hızı, tane boyutu, mineral yoğunluğu, hava debisi ve köpürtücü miktarıdır. Tane boyutunun incelmesiyle, mineral yoğunluğunun azalmasıyla, yüzeysel su yükselme hızının, hava debisinin ve köpürtücü miktarının artmasıyla sürüklenme miktarı artmaktadır. Sürüklenme deneylerinden elde edilen verilerden yararlanarak geliştirilen matematiksel ampirik model ile sürüklenme miktarı (%) önceden tahmin edilebilmektedir. Model: E = 1 1 5 - 26,2 *S- 0,472 * dport + 47, 4 *JW + 0,00498 * QA + 1,27 * Qfr şeklindedir.
Özet (Çeviri)
SUMMARY Modified flotation column is a flotation tool which is developed for the enrichment of coarse-particles ores. Unlike conventional columns, there is no froth zone in these kind of columns and washwater is not used. Therefore, it is possible that fine gangue particles which reduce concentration grade may entrain into the concentrate with hydrodynamic ways. In this study, the parameters which are expected to influence entrainment of fine gangue particles into the concentrate in modified flotation columns is investigated, and an empirical prediction model for the entrainment amount (%) is developed. In the entrainment experiments, where % 99.4 (CaCOs) grade of calcite and %54.8 (Cr203) grade of concentrate chromite were used, the existence of hydraulic entrainment in modified flotation column was observed. In modified flotation column the experimental parameters which affect entrainment are superficial rate of rising water, particle size, air fiowrate, mineral density and frother dosage. The amount of entrainment increases with the reduction of particle size, mineral density and with the increase of superficial rate of rising water, air fiowrate and frother dosage. The amount (%) of entrainment may be estimated from the empirical mathematical model developed by using experimental data. The model is: £ = 1 1 5 - 26,2 * £ - 0,472 * dport + 47,4 * Jw + 0,00498 * QA + 1,27 * Qfr