Eskişehir ve çevresinde doğal yayılış gösteren bazı bitki türlerinin çevre düzenlemesinde kullanım olanaklarının tesbiti ve üretim ortamlarında yetiştirilmesi üzerine bir araştırma
The study of some natural spreading taxa in environmental arrangement to possible using determination and to raise in product surroundings in Eskişehir and its surrounding
- Tez No: 152983
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. ATİLA OCAK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoloji, Biology
- Anahtar Kelimeler: Flora, Çevre Düzenleme (Peyzaj), Üretim, Eskişehir, Türkiye, Flora, Environmental arrangement, Produce, Eskişehir, Turkey
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 111
Özet
Ill ÖZET Bu çalışmada Davis (1965) Grid Sistemine göre A3 ve B3 karelerinde bulunan Eskişehir ve çevresinin florası, çevre düzenleme elemanı olarak kullanılabilecek taksonlar bakımından incelenmiştir. Araştırma bölgesinde 45 familyaya ait 149 cins, 294 tür ve türaltı takson tespit edilmiştir. Çalışma alanımızda yayılış gösteren taksonların floristik bölgelere göre dağılımı ise 74 takson İran-Turan Elementi, 54 takson Akdeniz Elementi, 22 takson Avrupa-Sibirya Elementi, 29 takson Doğu Akdeniz Elementi ve 8 takson Karadeniz Elementi şeklindedir. 70 tür ve türaltı endemik takson tespit edilmiştir. Araştırma alanımızda doğal yayılış gösteren 24 tür ve türaltı taksonda ise; tohum, çelik, soğan ve tuber ile üretim ortamlarında üretilmiştir.
Özet (Çeviri)
IV SUMMARY In this study, the flora of Eskişehir and its surrounding in A3 and B3 squares has been researhed related to the taxa which can be used as the elements of environmental arrangement according to the Grid System of Davis (1965). After the research 149 genus, 294 species and subspecies in 45 family have been spotted. The distrubition of the taxa in our study area has been pointed out as 74 taxon of Irano-Turanian Element, 54 taxon of Mediterranean Element, 22 taxon of euro-Sibirian Element, 29 taxon of East Mediterranean Element and 8 taxon Euxin Element. 70 species and subspecies of endemic taxon has been found out. In our study area 24 species and subspecies which are naturally grown, the seed, cutting, bulb and tuber have artificially been grown and replanted again from the greenhouse.