Çelik yapıların yanal ötelenmelerinin pasif kontrol metotları
Passive control methods of lateral displacement on steel structures
- Tez No: 153026
- Danışmanlar: PROF.DR. HASAN GÖNEN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: ADAS Aracı, Pasif Enerji, Enerji Harcanması, Çelik Yapılar, Zaman Tanım Alam Analizi, Deprem Davranışı, ADAS device, Passive Energy, Energy Dissipation, Steel Structure, Time-History Analysis, Earthquake Response
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yapı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 153
Özet
ÖZET Deprem yükleri altında yapıların yanal deplasmanlarının kontrol edilmesi, taşıyıcı ve taşıyıcı olmayan elemanların hasara uğramaması, çalışma ve yaşama konforunun sağlanması açısından gereklidir. Bu nedenle, deprem gibi yıkıcı kuvvetlerin hasar verici etkilerinden yapıların daha iyi korunması için bir çok çözüm üretilmiş, teknolojik gelişmeler sonucunda yeni tasarım kavramları geliştirilmiştir. ADAS (Added Damping And Stiffness ) elemanları pasif enerji harcayan yapı kontrol sistemlerinden biridir. Bir deprem hareketinin sonucunda yapıda oluşan hasarlar yapısal elemanlar tarafından sönümlenen histeretik enerji ile doğrudan ilişkilidir. Yapıya yerleştirilen ADAS araçlarının enerji yutma potansiyelini kullanarak, depremden doğacak kat deplasmanları ve kesit zorlanmaları azaltılabilir. Uygun şekilde seçilmiş ADAS araçları deprem sırasında gelen enerjinin büyük bir bölümünü harcayarak diğer yapısal elemanların enerji harcama taleplerini azaltır ve böylece yapısal elemanların elastik olmayan deformasyonları önlenir. Bu araçlar yeni yapıların tasarımında kullanıldığı gibi mevcut yapılatın deprem davranışlarının iyileştirilmesinde de kullanılabilir. Bu çalışmada, ADAS elemanları yerleştirilmiş çerçevelerin deprem performansım etkileyen parametreler incelenmiştir. ADAS elemanlarının da tanımlanabildiği çelik yapıların analizini yapan bir program geliştirilmiştir. Ayrıca, ADAS elemanları yerleştirilmiş farklı kat sayılarına sahip çelik çerçevelerin çeşitli deprem ivme kayıtları kullanılarak zaman tanım alanında doğrusal olmayan analizi yapılmış ve elde edilen sonuçlar değerlendirilmiştir. Sonuçlar, uygun şekilde tasarlanmış ADAS araçlarının deprem enerjisinin büyük bir bölümünü sönümleyebildiğini ve yapısal hasarları azaltabildiğini göstermiştir. Ancak; araç akma kuvveti, araç akma deplasmanı ve ADAS elemanı rijitliğinin çerçeve kat rijitliğine oranı gibi parametrelerin uygun değerlerde seçilmesi önemlidir. ADASelemanlı çerçevelerin, taban kesme kuvvetleri ve en üst kattaki deplasman ve ivme değerleri incelendiğinde; bu araçların yapıya yerleştirildikleri zaman yapının deprem davranışını içlerindeki sönüm miktarlarıyla doğru orantılı olarak düşürdüğü görülmüştür.
Özet (Çeviri)
VII SUMMARY Lateral displacement control of structures and preventing the damage of structural and non-structural elements are required to get living and working comfort. Therefore, many solutions are developed to reduce the response of structural systems when subjected to seismic loading. As a result of technological improvements, new design concepts of structural protection have been developed. Added Damping And Stiffness (ADAS) elements are one of the structural protective systems which dissipate passive energy. The damage experienced by a structure as a result of an earthquake is directly related to the amount of hysteretic energy absorbed by structural members. Earthquake induced story displacement and section forces can be reduced by taking the advantage of energy dissipation potential of ADAS devices incorporated in the frame of the structure. Properly designed ADAS elements dissipate a major part of earthquake input energy and reduce the energy dissipation demands on other structural elements. Thus, inelastic deformations of structural elements are prevented. These devices can be used for the design of a new structure or improve the earthquake response of an existing buildings. In this study, the influence of ADAS element parameters on the earthquake response performance of frames equipped with ADAS elements is investigated. A computer program is developed to analyse the steel structures, in which ADAS elements can be defined. In addition, non-linear time history analysis is carried out on steel frames having different story numbers with ADAS elements for different ground motions. The obtained results are compared and evaluated. The results show that properly designed ADAS elements dissipate a great portion of the seismic input energy and minimize the level of structural damage. However, in the design of frames with ADAS elements, it is important to selectVIII appropriate values of the ADAS device parameters such as the device yield force, the device yield displacement, and the stiffness ratio of the ADAS element stiffness to the frame story stiffness. The top displacements, the top accelerations, and base shear values indicate that these devices when incorporated into the structure reduce the earthquake response significantly in proportion to the amount of damping supplied in the devices.