Behaviour of frame structures with concentric diagonal bracings under lateral loading
Merkezi diyagonal çapraz elemanlı çerçeve yapıların yanal yükler altındaki davranışı
  1. Tez No: 323134
  2. Yazar: GULER FAKHRADDİN MUHYADDİN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. ESRA METE GÜNEYİSİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Diyagonal çelik çapraz, Deprem, Çerçeve, Lineer olmayan analiz, Yapısal tepki, Diagonal brace, Earthquake, Frame, Nonlinear analysis, Structural response
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 101
Özet
Bu çalışmada, farklı özelliklere sahip moment aktarabilen çerçeve sistemli yapılar ile merkezi diyagonal çelik çapraz ilaveli yapıların yanal yükler altındaki yapısal tepkileri lineer olmayan statik analiz kullanılarak karşılaştırmalı olarak incelenmiştir. Bu amaçla, 4, 8, 12 ve 16 katlı moment aktarabilen çerçeve sistemli yapılar araştırmada kullanılmıştır. Yapılar aynı kat planına sahip olup, her iki yönde de üç açıklıktan oluşmaktadır. Mevcut çelik yapılar iki farklı durum için tasarlanmıştır. Bunlar esnek moment aktarabilen çerçeveli ve rijit moment aktarabilen çerçeveli yapılar olarak sıralanmaktadır. Merkezi diyagonal çelik çaprazlı yapıların oluşturulmasında, merkezi çaprazlar her bir mevcut yapının orta açıklığına yerleştirilmiştir. Böylece, araştırmada 16 farklı çelik çerçeveli yapı incelenmiştir. Her bir çerçeve sistemi, kapasite eğrisi, toplam taban kesme kuvveti, göreli kat ötelemesi indeksi ve hasar indeksi gibi parametreler kullanılarak değerlendirilmiştir. Yapıların tasarım özelliklerine bağlı olarak, diyagonal çaprazların sisteme ilavesinin yapıların deprem performanslarında önemli iyileşmelere sebep olduğunu göstermiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, nonlinear static analysis was performed to compare the structural response of different type of moment resisting frame buildings with and without concentric diagonal braces (CBs) subjected to lateral loading. For the purpose of this study, moment resisting frame buildings with 4, 8, 12, and 16 stories were taken into consideration. The buildings had the same plan, which included three bays on each direction were selected as a case study. The existing steel frames were designed according to two different cases. They were referred to as a) flexible moment-resisting frames and b) rigid moment-resisting frames. Then, concentric braces were inserted in the middle bay of the existing frames. For the braced frame structures, diagonal type configuration was used. A total of 16 different steel frame structures were under investigation. Capacity curve, total base shear, interstorey drift index, and global damage index were evaluated for each frame system. Depending upon the design properties of the frames, the results exhibited a substantial improvement in the earthquake performance of the frames with the incorporation of diagonal type braces.