Açıköğretim Fakültesinde öğrenci sayısı tahmini için sistem dinamiği yaklaşımı ve benzetim uygulamaları
System dynamics approach and simulation applications for forecasting the number of students in distance education faculty
  1. Tez No: 153029
  2. Yazar: ZEHRA KAMIŞLI ÖZTÜRK
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SERVET HASGÜL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Industrial and Industrial Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Benzetim, Sistem Dinamiği, Tahminleme, Simulation, System Dynamics, Forecasting
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 91
Özet
Öğrenci sayılan eğitim sistemlerinin en değişken bileşenlerinden biri olduğundan, bu sayıların tahminleri zor ve önemli bir problemdir. Bu çalışmanın amacı, Anadolu Üniversitesi Açıköğretim Fakültesi'nde (AÖF) izleyen dönemlerde okuyacak öğrenci sayısının tahmin edilmesidir. Bu sayılar, ders kitaplarının planlama ve basım karan için önemlidir. Bu tahminleri yapmak için, sistemin dinamik ve olasılıklı yapışım dikkate almamız gerekmektedir. Bu nedenle, çalışmada sistemin bu yapışım ele alan benzetim teknikleri kullanılmıştır. Yükseköğretim sistemindeki dinamiklerin de AÖF 'deki öğrenci sayışım etkilediğini belirtmek amacıyla sistem dinamiği yaklaşımı kullanılmıştır. Öğrencilerin AÖF'deki hareketlerinin incelenmesinin ardından ders temelinde öğrenci sayısı tahmini için bir benzetim modeli kurulmuştur. Model sonuçlarının doğruluk ve geçerlilik analizleri, geliştirilen bu modelin yapılacak tahmin çalışmalarında kullanılabileceğini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Forecasting number of students in education systems is a difficult and essential problem because of the fact that the number of students is one of the most volatile components of these systems. The aim of this study is forecasting the number of students that will be in the following education terms in Anadolu University Distance Education Faculty (AÖF). These numbers are important in planning and printing decisions of the books of the lessons. In order to make those predictions, we need to consider the dynamic and probabilistic structure of the system. So, in this study simulation techniques are used that consider this structure of the system. System dynamics technique is used for deterniining the fact that the dynamics of the higher education system also affects the AÖF education system. After the investigation of the students' movement in AÖF education system, a simulation model for prediction of the number of students per lessons. Validity and verification analysis of the model results show that our model can be used for those predictions.