The use of wavelet type basis functions in the mom analysis of microstrip structures
Mikroşerit yapılarda dalgacık tipteki temel fonksiyonlar kullanılarak moment metod analizi
  1. Tez No: 153115
  2. Yazar: EMRE ÇAKIR
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. LALE ALATAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Momentler Yöntemi, Seyrek Matris, Dalgacık temel fonksiyonları, Mikroşerit yapı, Stabilized Bi-Conjugate Gradient Metodu, Method of Moments, sparse matrix, Wavelet basis functions, printed structures, microstrip antennas, Stabilized Bi-Conjugate Gradient Method. IV
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Elektrik-Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 78
Özet
ÖZ MİKROŞERİT YAPILARDA DALGACIK TİPTEKİ TEMEL FONKSİYONLAR KULLANILARAK MOMENT METOD ANALİZİ ÇAKIR, Emre Yüksek Lisans, Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Y. Doç. Dr. Lale ALATAN Aralık 2004, 78 Sayfa Momentler Yöntemi (MoM), elektromanyetik problemlerin çözümünde kapsamlı olarak kullanılmaktadır. Bu yöntemin popülerliği büyük ölçüde, yapıların şekil değişikliklerinde uyum sağlamasına ve eşdeğer indüklene akımları hesaplamadaki başarısına dayanmaktadır. Bununla birlikte, yoğun sistem matrisinden dolayı, özellikle büyük yapılarda çözüm zamanının uzaması ve geniş hafızaya ihtiyaç duyulması MoM'u yetersiz kılmaktadır. Bu tezde MoM matrisinin oluşturulmasında alışılagelmiş temel fonksiyonlardan daha seyrek bir yapı meydana getiren dalgacık temel fonksiyonlarının kullanımı gösterilmiştir. Literatürde bulunanlardan farklı yeni bir dalgacık sistemi önerildi. Sonuçta bulunan seyrek matris denkleminin çözümünde bir döngülü çözüm yöntemi olan Stabilized Bi-Conjugate Gradient Metodu kullanıldı. Hem tek boyutlu mikroşerit hat örneği, hem de iki boyutlu dikdörtgen biçimindeki mikroşerit yama anten yapısı üzerinde çalışılarak, sonuçlar karşılaştırıldı.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT THE USE OF WAVELET TYPE BASIS FUNCTIONS IN THE MOM ANALYSIS OF MICROSTRIP STRUCTURES ÇAKIR, Emre M.S., Department of Electrical and Electronics Engineering Supervisor: Assist. Prof. Dr. Lale ALATAN December 2004, 78 pages The Method of Moments (MoM) has been used extensively to solve electromagnetic problems. Its popularity is largely attributed to its adaptability to structures with various shapes and success in predicting the equivalent induced currents accurately. However, due to its dense matrix, especially for large structures, the MoM suffers from long matrix solution time and large storage requirement. In this thesis it is shown that use of wavelet basis functions result in a MoM matrix which is sparser than the one obtained by using traditional basis functions. A new wavelet system, different from the ones found in literature, is proposed. Stabilized Bi-Conjugate Gradient Method which is an iterative matrix solution method is utilized to solve the resulting sparse matrix equation. Both a one-dimensional problem with a microstrip line example and a two-dimensional problem with a rectangular patch antenna example are studied and the results are compared.