Dielectric formulation of the one dimensional electron gas
Bir boyutlu electron gazının dielektrik formulasyonu
- Tez No: 153131
- Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET TOMAK
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Çok-cisim, perdeleme, çizgisel tepki teorisi, dielektrik fonksiy onu, elektron gazı, RPA, Hubbard yaklaşımı, STLS, SSTL, bir boyutlu sistemler, kuvantum teli, yerel alan düzeltmesi, statik yapı faktörü, çift korelasyon fonksiy onu, korelasyon enerjisi, sıkıştırılabilme, spin etkileşmeleri, Bloch kararsızlığı, kenetlenmiş elektron-fonon modları. vı, Many-body, screening, linear response theory, dielectric function, electron gas, RPA, Hubbard approximation, STLS, SSTL, one dimensional sys tems, quantum wire, local-field correction, static structure factor, pair correlation function, correlation energy, compressibility, spin interactions, Bloch instability, coupled electron-phonon modes. IV
- Yıl: 2004
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 151
Özet
oz BİR BOYUTLU ELEKTRON GAZININ DİELEKTRİK FORMULASYONU TAŞ, Murat Doktora, Fizik Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Mehmet Tomak Nisan 2004, 135 sayfa. Sıfır derece sıcaklıkta yarıiletken kuvantum telinde hapsedilmiş bir boyutlu elek tron gazmdaki yük ve spin yoğunluk etkileşmeleri çalışıldı. Singwi ve arkadaşlarının çok-cisimcik probleminin dielektrik formulasyonunu kullanarak geliştirdiği, STLS ve SSTL olarak bilinen öz-tutarlı alan yaklaşımları ile bir boyutlu elektron gazının uzunlamasına dielektrik fonksiyonu, yerel-alan düzeltmesi, statik yapı faktörü, çift korelasyon fonksiyonu, taban seviye enerjisi, sıkıştırılabilirlik özelliği, spine bağlı etkin etkileşme potansiyelleri, paramagnon enerji dağılımı ve statik spin geçirgenlik fonksiyonu hesaplandı. Bulunan sonuçlar, diğer grupların sonuçlan ve iki boyutlu elektron gazı için bulunan sonuçlar ile karşılaştırıldı. SSTL yaklaşımının STLS yaklaşımına göre sıkıştırılabilme toplam kuralını daha iyi sağladığı gözlemlendi. Bir boyutlu elektron gazının spin-kutuplanmış ve spin-kutuplanmamış durumlarındaki taban seviye enerjisi SSTL ve STLS yaklaşımları ile hesaplandı ve sistemin düşük elektron yoğunluklarında Bloch geçişi gösterdiği görüldü. Son olarak, bir boyutlu yarıiletken yapılardaki kenetlenmiş elektron-fonon modları Fermi ve Luttinger sıvı kuramlarında hesaplandı. Kuvantum telindeki elektronların, yarıiletkenin akustik fononlarıyla deformasyon potansiyeli ve op tik fononlarıyla kenetlendiği kabul edildi. Dielektrik formulasyonu kullanılarakkollektif kenetlenmiş plazmon-fonon modları çalışıldı. Fermi ve Luttinger sıvı ku ramlarının büyük dalga vektörlerinde verdiği sonuçlar arasında önemli farklılıklar olduğu tespit edildi. Bu farklılıklar deneysel olarak da gözlemlenebilir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT DIELECTRIC FORMULATION OF THE ONE DIMENSIONAL ELECTRON GAS TAŞ, Murat Ph.D., Department of Physics Supervisor: Prof. Dr. Mehmet Tomak April 2004, 135 pages. The charge and spin density correlations in a one dimensional electron gas (1DEG) confined in a semiconductor quantum wire structure at zero temperature are studied. The dielectric formulation of the many-body problem is employed and the longitudinal dielectric function, local-field correction, static structure factor, pair correlation function, ground state energy, compressibility, spin-dependent effective interaction potentials, paramagnon dispersion and static spin response function of the 1DEG are computed within the self-consistent field approxima tions of Singwi et al., known as the STLS and SSTL. The results are compared with those of other groups, and those obtained for two-dimensional electron gas systems whenever it is possible. It is observed that the SSTL satisfies the compressibility sum rule better than the STLS. Calculating the ground state energy of the 1DEG in unpolarized and fully polarized states, it is shown that both STLS and SSTL predict a Bloch transition for 1DEG systems at low electron densities. Finally, the coupled plasmon-phonon modes in semiconductor quantum wires are calculated within the Fermi and Luttinger liquid theories. The coupling of electrons to bulk longitudinal optical phonons without dispersion and to acoustic iiiphonons via deformation potential with a linear dispersion are considered. Using the dielectric formalism, a unified picture of the collective coupled plasmon- phonon modes is presented. Considerable differences between the predictions of the Fermi and Luttinger liquid approaches at large wave vector values, which may be observed experimentally, are found.