Production and characterization of activated carbon from apricot stones
Kayısı çekirdeğinden aktif karbon üretimi ve karekterizasyonu
  1. Tez No: 153146
  2. Yazar: NEZİH URAL YAĞŞİ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HAYRETTİN YÜCEL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya Mühendisliği, Chemical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Aktif Karbon, Kayısı Çekirdeği, Gözenek Yapısı, H3P04 Aktivasyonu vı, Activated Carbon, Apricot Stones, Pore Structure, H3P04 Activation IV
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 132
Özet
oz KAYISI ÇEKİRDEĞİNDEN AKTİF KARBON ÜRETİMİ VE KARAKTERİZASYONU Yağşi, Nezih Ural Yüksek Lisans, Kimya Mühendisliği Bölümü Danışman: Prof. Dr. Hayrettin YÜCEL Nisan 2004, 114 sayfa Bu çalışmada, kimyasal aktivasyon tekniği ile aktive edici madde olarak fosforik asit (H3P04) kullanılarak oldukça düşük sıcaklıklarda (300, 400 ve 500°C) kayısı çekirdeğinden üretilen aktif karbonun karakterizasyonu incelendi. Aktif karbon üretmek için asit emprenye edilmiş örnekler 20°C/dak. ısıtma hızıyla son karbonizasyon sıcaklığı olan 300°C, 400°C ve 500°C ye ısıtıldı. Her bir sıcaklık için dört farklı karbonizasyon zamanı (90, 120, 180 ve 210 dak.) kullanıldı. Sonuçta, oniki değişik aktif karbon bu yöntemle elde edildi.Aktif karbonların gözenek yapıları şöyle belirlendi: Gözenek çapları 8180- 50 nm arasında olan makrogözeneklerin hacmi ve yüzey alanı civa (intrusion) porozimetresi ile belirlendi. Mezogözenek (50-2nm arasındaki) yüzey alanları ve hacimleri -195. 6°C de N2 gaz adsorbsiyon tekniği kullanılarak belirlendi, BET yüzey alanları da 0.05-0.02 bağıl basınç aralığında aynı teknikle belirlendi. Yarıçapları 2 nm den küçük olan mikrogözeneklerin gözenek hacmi ve yüzey alanı 0°C de C02 adsorpsiyon ölçümleriyle Dubinin-Raduskhevic denkleminin kullanılmasıyla elde edildi. Oniki aktif karbonun yüzey alanları 444-709 m2/g değerleri aralığında bulunmuştur. Ürünlerin C02 (D-R) yüzey alanları 433-650 m2/g değerleri aralığında çıktığı saptanmıştır. Bu aktif karbonlar içinden maksimum BET ve C02 alanı değerleri sırasıyla 709m2/g ve 650m2/g olarak AC 4.2 örneğinden (karbonizasyon sıcaklığı 400°C ve karbonizasyon zamanı 120 dak.) bulundu. Aktif karbonların gözenek yapıları yüzde 10 civarında mezogözenekler ve yüzde 90'ın üzerinde mikrogözeneklerden oluşuyor. IM2 adsorpsiyon izotermleri de gözeneklerin mikrogözenek aralığında olduğunu kanıtlıyor.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT PRODUCTION AND CHARACTERIZATION OF ACTIVATED CARBON FROM APRICOT STONES Yağşi, Nezih Ural M.Sc. Department of Chemical Engineering Supervisor: Prof. Dr. Hayrettin YÜCEL April 2004, 114 pages In this study, characterization of activated carbon produced from apricot stones by chemical activation technique using phosphoric acid (H3P04) as activating agent, at relatively low temperatures (300, 400 and 500°C), was investigated. To produce activated carbon acid impregnated samples were heated; at a heating rate of 20°C/min to the final carbonization temperatures, 300°C, 400°C and 500°C. For each temperature four different carbonization time (90, 120, 180 and 210 min.) were used to produce twelve different activated carbons. mThe pore structures of activated carbons were determined as follows: The volume and area of macropores in the pore diameter range of 8180-50 nm were determined by mercury intrusion porosimetry. Mesopore (in the range of 50-2 nm) areas and volumes were determined by N2 gas adsorption technique at - 195. 6°C, BET surface areas of the samples were also determined, in the relative pressure range of 0.05 to 0.02, by the same technique. The pore volume and the area of the micropores with diameters less than 2 nm were determined by C02 adsorption measurements at 0°C by the application of Dubinin Radushkevich equation. N2 (BET) and C02 (D-R) surface areas of the samples were in the range of 444-709m2/g and 433-650m2/g, respectively. AC4.2 sample (carbonization temperature of 400°C and carbonization time of 120 min.) was found to have the maximum BET and C02 area as 709m2/g and 650m2/g, respectively. Surface areas of the samples consisting of around 10% mesopores and over 90% micropores. N2 adsorption isotherms also confirm that pores are in the micropore range.