Settlement reduction and stress concentration factors in rammed aggregate piers determined from full-scale group load tests
Tokmaklanmış taş kolonlarda oturma azaltma ve gerilme yoğunluğu faktörlerinin arazide grup yükleme deneyleri ile belirlenmesi
  1. Tez No: 153147
  2. Yazar: ASLI ÖZKESKİN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ORHAN EROL
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Ground Improvement, Floating, Rammed Aggregate Pier, Settlement Reduction Factor, Stone Column, Stress Concentration Factor
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 255
Özet
Öz TOKMAKLANMIŞ TAŞ KOLONLARDA OTURMA AZALTMA VE GERİLME YOĞUNLUĞU FAKTÖRLERİNİN ARAZİDE GRUP YÜKLEME DENEYLERİ İLE BELİRLENMESİ Özkeskin, Aslı Doktora., İnşaat Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Orhan Erol Temmuz 2004, 230 sayfa Son yıllarda kaydedilen gelişmelere rağmen, kısa (yüzer) taş kolonların davranışlarının daha iyi anlaşılabilmesi için hala kısa taş kolonlarla güçlendirilmiş zeminler üzerinde arazi performans deneylerine gereksinim duyulmaktadır. Kısa taş kolonların, yumuşak zeminlerdeki davranışlarını incelemek üzere arazide birebir yükleme deneyleri yapılmıştır. Sondaj, örnek alımı, CPT, SPT ve laboratuar deneylerini kapsayan zemin etüdü gerçekleştirilmiştir. Zemin profili yüzeyde 8m kalınlığında yumuşak kohesive yapıdaki sıkışabilir tabaka ve altında ayrışmış kayadan oluşmaktadır. VIDört adet büyük plaka yükleme deney düzeneği hazırlanmıştır. Yüklemelerde, 3mx3.5m boyutlarında rijit çelik yükleme plakası, 65cm çapında reaksiyon kazıklan ve çelik kirişler kullanılmıştır. İlk yükleme deneyi güçlendirilmemiş zeminde, en fazla 250 kPa yüke kademelerle çıkılarak yapılmış ve yüzey otamalarına ek olarak, oturmaların zemin profili boyunca zamana bağlı olarak dağılımları derin oturma ölçerler ile kaydedilmiştir. Diğer üç yükleme deneyi, tokmaklanmış taş kolonlar ile güçlendirilmiş zeminlerde yapılmıştır. Her yükleme istasyonunda 65cm çapında, alan oram 0.25, ve merkezden merkeze uzaklıkları 1.25m olarak üçgensel düzenekte 7 adet taş kolon imal edilmiştir. îki yükleme istasyonundaki taş kolon boylan yüzer taş kolonları temsilen 3m ve 5m olarak planlanmıştır. Son istasyonda ise taş kolon boylan uç kazığı olacak şekilde 8.0m olarak imal edilmiştir. Arazide ölçüm düzeneği, yüzey ve derin oturma ölçerler ve taş kolon üzerine, kolon ve zemin arasındaki yük paylaşımım ve gerilme yoğunluğu faktörünü belirlemek için yerleştirilmiş basınç ölçerden oluşmaktadır. Yüzer taş kolonların oturmaları, güçlendirilmemiş zemine kıyasla azalttığı ve oturma azaltma oranının büyük kısmının kısa kolonlarla güçlendirilmiş zeminde olduğu gözlenmiştir. Gerilme yoğunluğu faktörünün sabit olmadığı, uygulanan yüzey basıncının artması ile artış gösterdiği ve değerlerinin 2.1 ile 5.6 arasında değiştiği belirlenmiştir. Anahtar Kelimeler : Gerilme Yoğunluğu Faktörü, Oturma Azaltma Faktörü, Taş Kolon, Tokmaklanmış Taş Kolon, Zemin İyileştirmesi
Özet (Çeviri)
ABSTRACT SETTLEMENT REDUCTION AND STRESS CONCENTRATION FACTORS IN RAMMED AGGREGATE PEERS DETERMINED FROM FULL- SCALE GROUP LOAD TESTS Özkeskin, Ash Ph.D., Department of Civil Engineering Supervisor: Prof. Dr. Orhan Erol July 2004, 230 pages Despite the developments in the last decades, field performance information for short aggregate pier improved ground is needed for future design and to develop a better understanding of the performance of the short (floating) aggregate piers. A full-scale field study was performed to investigate the floating aggregate pier behavior in a soft clayey soil. Site investigations included five boreholes and sampling, four CPT soundings, and SPT and laboratory testing. The soil profile consisted of 8m thick compressible clay overlying weathered rock. Four large plate load test stations were prepared. A rigid steel footing having plan dimensions of 3.0m by 3.5m were used for loading. Four 65cm diameter reaction piles and steel cross beams were used to load the soil in each station. IVFirst test comprised of loading the untreated soil up to 250 kPa with increments, and monitoring the surface settlements. Moreover, distribution of settlements with depth is recorded by means of deep settlement gages installed prior to loading. Other three tests were conducted on clay soil improved by rammed aggregate piers. In each station, seven stone columns were installed, having a diameter of 65cm, area ratio of 0.25, placed in a triangular pattern with a center to center spacing of 1.25m. The length of the columns were 3m, 5m in the two station resembling floating columns, and 8m in the last station to simulate end bearing columns to observe the level of the improvement in the floating columns. Field instrumentations included surface and deep settlement gages, and load cell placed on a aggregate pier to determine distribution of the applied vertical stress between the column and the natural soil, thus to find magnitude of the stress concentration factor, n, in end bearing and floating aggregate piers. It has been found that, the presence of floating aggregate piers reduce settlements, revealing that major improvement in the settlements takes place at relatively short column lengths. It has been also found that the stress concentration factor is not constant, but varies depending on the magnitude of the applied stress. The magnitude of stress concentration factor varies over a range from 2.1 to 5.6 showing a decreasing trend with increasing vertical stress.