Effect of activation degree on the pore size distribution and mechanical strength of activated carbons of apricot stone origion
Kayısı çekirdeklerinden üretilen aktif karbonlarda aktifleştirme derecesinin gözenek boyutu dağılımı ve mekanik da yanım üzerindeki etkisi
  1. Tez No: 56875
  2. Yazar: MEHMET FATİH ÖZBAYOĞLU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ALİ İHASAN AROL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Maden Mühendisliği ve Madencilik, Mining Engineering and Mining
  6. Anahtar Kelimeler: Aktif Karbon, Mekanik Dayanım, Gözeneklilik, Altın Metalürjisi, Activated Carbons, Hardness, Porosity, Gold Metallurgy m
  7. Yıl: 1996
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Maden Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 91
Özet
Öz KAYISI ÇEKİRDEKLERİNDEN ÜRETİLEN AKTİF KARBONLARDA AKTİFLEŞTİRME DERECESİNİN GÖZENEK BOYUTU DA?ILIMI VE MEKANİK DAYANIM ÜZERİNDEKİ ETKİSİ Özbayoğlu, Mehmet Fatih Yüksek Lisans, Maden Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Ali İhsan Arol Haziran 1996, 80 sayfa Bu çalışma değişik aktifleştirme koşullarında kayısı çekirdeklerinden üretilmiş olan aktif karbonların karakterizasyonun sonuçlarını içermektedir. Aktivasyon sıcaklığı, aktifleştirme süresi ve buhar debisinin aktif karbon üretimindeki etkileri araştırılmıştır. Üretilmiş olan aktif karbonlar, oluşmuş gözenek tipi, mekanik dayanım, iyot numarası belirlenenerek yüzey aktivitesi ve bu değerlerin ağırlık kaybı ile ilişkileri biçiminde karakterize edilmiştir. Sonuçlar değerlendirilerek karbonların altın metalürjisinde kullanılabilmesi için uygun koşullar belirlenmiştir. Sonuçta 800°C'de 10 mlH2O/dakika buhar debisi ve 900°C'de 4-8 mltkO/dakika buhar debisinin, mekanik dayanımı yüksek, geniş yüzey alanları içeren ve yüksek gözenek hacmine sahip karbonların üretilmesinde, uygun koşullar olduğu saptanmıştır. Bu şartların % 45-55 arası ağırlık kayıplarında sağlandığı gözlenmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT EFFECT OF ACTIVATION DEGREE ON THE PORE SIZE DISTRIBUTION AND MECHANICAL STRENGTH OF ACTIVATED CARBONS OF APRICOT STONE ORIGIN Özbayoğlu, Mehmet Fatih M.S., Department of Mining Engineering Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Ali İhsan Arol June 1996, 80 pages This work presents the characterization results of the activated carbons produced from apricot stones under different activation conditions. The conditions considered are the time of activation, activation temperature and steam (oxidant) rate. The characterization was carried out on the basis of type of porosity, hardness and activity of the surface related to the iodine adsorption with respect to weight loss. Consequently, most suitable activation conditions were determined for the production of activated carbons from apricot stones for gold metallurgy. It was determined that, activation at 800°C with 10 ml HaO/min steam flow rate and at 900°C with 4-8 ml H20/min steam flow rates were suitable for the production of mechanically strong activated carbons, with high surface area and high pore volume. These conditions were obtained at weight losses of 45 to 55 %.