The evolution and evaluation of the fenaket megaroid dwellings: A seasonal hamlet in vestern Bozburun Peninsula
Fenaket megaroid yapılarının evrimi ve değerlendirilmesi: Bozburun Yarımadası'nda mevsimlik yerleşmeler
  1. Tez No: 153169
  2. Yazar: BANU ÖZBERK
  3. Danışmanlar: ÖĞR. GÖR. ERHAN ACAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Şehircilik ve Bölge Planlama, Urban and Regional Planning
  6. Anahtar Kelimeler: Bozburun Yarımadası, Megaron, Yöresel Mimari, Kırsal yerleşme, Mezra, Gelenek, Eğilim VI, Bozburun Peninsula, Megaron, Vernacular Architecture, Rural Settlement, Hamlet, Tradition, Tendency IV
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Şehir ve Bölge Planlama Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 146
Özet
oz FENAKET MEGAROID YAPILARININ EVRİMİ VE DEĞERLENDİRİLMESİ : BOZBURUN YARIMADASINDA MEVSİMLİK YERLEŞMELER Özberk, Banu Master, Şehir ve Bölge Planlama Bölümü Tez Yöneticisi: Inst. Erhan Acar Ocak 2004, 126 Sayfa Anadolu genelinde kırsal yerleşmeler incelendiğinde ilk cağlardan bu yana, yapı mimarisi ve yerleşim dokusu özelliklerinde kökten bir değişimden çok bir dönüşüm sürecinin izlendiği görülmektedir. Bununla birlikte, bu durumun bir yapı geleneğinin toplum içinde atadan/anadan evlada iletilmesinin ya da aynı etkenler ve girdiler sonrasında benzer bir mekan kurgusunun yeniden üretilmesi sonucunda gerçekleştiği, halihazırda bilimsel otoriteler tarafından tartışılan bir konudur. Bozburun Yarımadası'nın güneybatı kısmında konumlanan Fenaket kırsal yerleşmesi de yöresel mimarisi ve mekansal dokusu açısından değerlendirildiğinde bu tartışma sınırları içinde kalmaktadır.Bu araştırmanın amacı, halihazırda terkedilmiş bir yerleşim olan Fenaket'in mekansal dokusunu ve yöresel mimarisini incelemek; bu yerleşmedeki megaroid özelliği taşıyan konutların gelişim sürecini saptamak ve bu geleneksel örneği sürdürebilmek için araçlar geliştirmek olacaktır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT THE EVOLUTION AND EVALUATION OF THE FENAKET MEGAROID DWELLINGS: A SEASONAL HAMLET IN WESTERN BOZBURUN PENINSULA Ozberk, Banu M. S., Department of City and Regional Planning Supervisor: Inst. Erhan Acar January 2004, 126 Pages When rural settlements are examined in Anatolia, an evolution process from the prehistoric times could be observed rather than a radical change, about the building architecture and settlement pattern qualities. However, it is, in fact, a chronic discussion subject between the authorities that this case is a result of an inheritance of a building tradition from the predecessors to successors of the society or a reproduction of the similar spatial fiction after the same factors and inputs. The case of Fenaket rural settlement, which is situated at the western part of the Bozburun peninsula, maintains parallel characteristics, and stays within the limits of this discussion, by its vernacular architecture and spatial arrangement.The purpose of this research is to analyze and to document the vernacular dwellings and settlement pattern of abandoned Fenaket Village; to identify the evolution and the evaluation process of the megaroid houses of Fenaket; and to develop the means for sustaining this traditional example.