Landfill site selection by using geographical information systems
Coğrafi bilgi sistemleri kullanılarak katı atık deponi sahaları için yer seçimi
  1. Tez No: 153168
  2. Yazar: BAŞAK ŞENER
  3. Danışmanlar: PROF.DR. VEDAT DOYURAN, Y.DOÇ.DR. LÜTFİ SÜZEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Jeoloji Mühendisliği, Geological Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Katı atık deponi sahası, yer seçimi, CBS, çok ölçütlü karar analizi, Ankara, Landfill, site selection, GIS, multicriteria decision analysis, Ankara IV
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Jeoloji Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 132
Özet
ÖZ COĞRAFİ BİLGİ SİSTEMLERİ KULLANILARAK KATI ATIK DEPONİ SAHALARI İÇİN YER SEÇİMİ ŞENER, Başak Yüksek Lisans, Jeoloji Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi : Prof. Dr. Vedat DOYURAN Ortak Tez Yöneticisi: Yrd. Doç. Dr. Lütfi SÜZEN Ağustos 2004, 114 sayfa Büyük kentlerde, katı atık depolama alanları için uygun arazi bulmak oldukça ciddi ve büyük bir problemdir. Yeniden kazanım ve katı atık oluşumunu azaltma çabaları olmasına rağmen, katı atık depolamak hala en çok kullanılan yöntemdir. Uygun olmayan katı atik depo alanları çevresel, ekonomik ve ekolojik açıdan olumsuz etkilere sebep olabilir. Bu yüzden bu alanlar cok dikkatli seçilmelidir. Bu çalışmada, Ankara'nın güneybatısındaki bir alan için Coğrafi Bilgi Sistemleri ve Çok Ölçütlü Karar Analizi'nin entegrasyonu kullanılarak uygun katı atık depolama alanları seçilmiştir. Bunun için, topografya, yerleşim (şehir ve köy), yollar (E90 ve köy yolları), demiryolu, hava alanı, sulak alan, altyapı sistemi (doğalgaz boru hattı ve yüksek gerilimli iletim hattı), eğim, jeoloji, arazi kullanım, taşkın alanı, akifer ve yüzey suyu olmak üzere onaltı veri katmanı oluşturuldu ve bu katmanlar kullanılarak Basit Ağırlıklı Toplama ve Analitik Hierarşi İşlemi olmak üzere Çok Ölçütlü Karar Analizi methodlarından ikisi CBS ortamında uygulandı. Bu metodlarla oluşturulan sonuç haritaları karşılaştırılarak iki metodun uyumu kontrol edilmiştir. Analizler sonucu katı atık deponi sahası için kullanılan metodların uyumlu oldukları görülmüş, saha kontrollerinde ise aday sahaların belirlenen kriterlere uygun oldukları görülmüştür, aday sahaların belirlenmesinden sonra, aday sahaların doğruluğunun ve uygunluğunun belirlenmesi için arazi çalışması yapıldı.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT LANDFILL SITE SELECTION BY USING GEOGRAPHIC INFORMATION SYSTEMS ŞENER, Başak M.Sc, Department of Geological Engineering Supervisor : Prof.Dr. Vedat DOYURAN Co-Supervisor: Assoc. Prof. Dr. M. Lütfi SÜZEN August 2004, 114 pages One of the serious and growing potential problems in most large urban areas is the shortage of land for waste disposal. Although there are some efforts to reduce and recover the waste, disposal in landfills is still the most common method for waste destination. An inappropriate landfill site may have negative environmental, economic and ecological impacts. Therefore, it should be selected carefully by considering both regulations and constraints on other sources. In this study, candidate sites for an appropriate landfill area in the vicinity of Ankara are determined by using the integration of Geographic Information Systems and Multicriteria Decision Analysis. For this purpose, sixteen input map layers including topography, settlements (urban centers and villages), roads (Highway E90 and village roads), railways, airport, wetlands, infrastructures (pipelines and power lines), slope, geology, land use, floodplains, aquifers and surface water are prepared and two different MCDA methods (Simple Additive Weighting and Analytic Hierarchy Process) are implemented in GIS environment. Comparison of the maps produced by these two different methods shows that both methods yield conformable results. Field checks also confirm that the candidate sites agree well with the selected criteria.