Neotectonics and evolution of the Yeniçağa basın, Bolu-Turkey
Yeniçağa havzasının yenitektoniği ve oluşumu, Bolu-Türkiye
- Tez No: 153170
- Danışmanlar: PROF.DR. ALİ KOÇYİĞİT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Jeoloji Mühendisliği, Geological Engineering
- Anahtar Kelimeler: neotectonics, Yeniçağa basin, North Anataolian Fault System, stress regime, fault-wedge basin
- Yıl: 2004
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Jeoloji Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 122
Özet
oz YENİÇAĞA HAVZASI'NIN NEOTEKTONİĞİ VE OLUŞUMU, BOLU - TÜRKİYE Arca, M. Serkan Yüksek Lisans, Jeoloji Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi : Prof. Dr. Ali Koçyiğit Temmuz 2004, 1 05 sayfa Çalışma alanı, Yeniçağa Baseni, Kuzey Anadolu Fay Sistemi'nin batısında yer almaktadır. Basen; 1-5 km genişlikte ve 14 km uzunlukta BGB- DKD yönelimli bir çöküntü alanı olup, karmaşık düzendeki yanal atımlı faylarla sınırlanmıştır. Gerede Fayı olarak isimlendirilmiş Kuzey Anadolu Fay Sistemi'nin ana kolu tarafından kesilen Yeniçağa fay kaması baseni olarak yorumlanmıştır. Basen ve çevresi başlıca paleotektonik birimler ve neotektonik birimler olmak üzere iki farklı kaya grubunu içerir. Tektonik rejimlerin farklı fazları sırasında çökelmiş ya da oluşmuş paleotektonik birimler birçok formasyonu kapsarlar. Bu formasyonlardan en önemlisi basenin evrimsel tarihini açıklamakta önemli rol oynayan Geç Miosen - Geç Pliyosen yaşlı Eskipazar formasyonudur. Neotektonik birimse günümüz tektonik rejimi kontrolünde çökelen Plio- Kuvatemer yaşlı Betemürlü formasyonudur. vıBetemürlü formasyonu çalışma alanında paleotektonik Eskipazar formasyonunu uyumsuzlukla örter ve bu iki birim arasındaki uyumsuzluk paleotektonik stres rejiminin neotektonik stres rejimine dönüşmesi sırasındaki zaman aralığına denk gelmektedir. Böylece, yanal atımlı neotektonik rejimin çalışma alanındaki başlangıç yaşı Geç Pliyosen (-2,6 My) olarak belirlenmiştir. Yeniçağa Baseni'nin en önemli kenar sınırı fayları Aşağı Kuldan fayı, Aksu fayı, izmirli fay seti, Sarayçalı fayı, Değirmen fay seti ve Hamzabey fay setidir. Bu faylar yer yer iyi korunmuş fay sarplıklarına sahiptirler. Fayların morfolojik özellikleri ve yerel gerilme (sıkışma) ekseni ile olan ilişkileri, fayların başlıca yanal atımlı ve verev atımlı olduklarını göstermektedir. Bu fayların çalışma alanındaki morfotektonik özellikleri, fayların aktif fay olduklarını belirtir. Çalışma alanı içindeki çoğu yerleşke aktif fayların yakınındaki suya doygun gevşek havza dolgusu üstünde yer almaktadır. Dolayısıyla, bu bölgeler gelecekteki depremlerde de tehlikelere açıktırlar. Bu sebepten, yapı ve yerleşkelerin aktif faylardan uzak, sağlam zeminlere inşa edilmesi önerilir. Anahtar sözcükler : yenitektonik, Yeniçağa havzası, Kuzey Anadolu Fay Sistemi, stress rejimi, fay kaması havzası vıı
Özet (Çeviri)
ABSTRACT NEOTECTONICS AND EVOLUTION OF THE YENİÇA?A BASIN, BOLU - TURKEY Arca, M. Serkan M.Sc, Department of Geological Engineering Supervisor : Prof. Dr. Ali Koçyiğit July 2004, 1 05 pages Study area, the Yeniçağa Basin, is located in the western part of the North Anatolian Fault System. It is a 1-5-km-wide and 14-km-long WSW- ENE- trending depression bounded by a complex array of strike-slip faults. The Yeniçağa Basin is interpreted to be a fault - wedge basin with the North Anatolian Fault's System Master Strand, namely the Gerede Fault, cutting across the basin itself. The basin and its surroundings contain mainly two groups of rock units namely the paleotectonic units and the neotectonic units. Paleotectonic units, which are deposited or formed during different phase(s) of tectonic regimes, comprise several formations. The most important one of these formations is the Upper Miocene - Lower Pliocene Eskipazar formation which plays an important role in understanding the evolutionary history of the basin. Neotectonic unit deposited under the control of today's tectonic regime is the Plio-Quaternary Betemürlü formation. IVBetemürlü formation unconformably overlies the paleotectonic Eskipazar formation throughout the study area and the unconformity separating these two units corresponds to the time interval during which the paleotectonic stress regime changed into the neotectonic stress regime. Thus, onset age of the strike-slip neotectonic regime in the study area is Late Pliocene (~ 2,6 My). Common basin margin-bounding faults of the Yeniçağa Basin are, the Aşağı Kuldan fault, the Aksu fault, the izmirli fault set, the Sarayçalı fault, the Değirmen fault set and the Hamzabey fault set. They display well-preserved fault scarps in places. Morphological expressions of these faults and their geometrical relationships with the local stress regime indicate that these faults are mainly strike-slip and oblique-slip faults. Morphotectonic expressions of the faults exposing within the study area indicate that these faults are active. Most of the settlements within the study area are located on water-saturated loose basin fill nearby the active faults. Hence, these are open to future earthquake hazards. Therefore, structures and settlements have to be constructed on strong grounds away from the active faults.