Non-destructive testing of columns under axial compression using tranverse vibration technique, and ultrasonic approaches
Kolonların sadece eksenel basınç altındayken serbest titreşim yöntemi ve ultrasonic yöntemlerle hasarsız ölçülerek değerlendirmesi
  1. Tez No: 153177
  2. Yazar: MEHMET KAYNAK
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. AHMET TÜRER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Kolonlar, Eksenel Basınç, Hasarsız ölçüm, Serbest Titreşim Yöntemi, Ültrasonik Hız Yöntemi, Dalga Biçimi Değerlendirmesi. -vı, Columns, Compression, Non-Destructive Testing, Transverse Vibration Technique, Vibration, Ultrasonic Pulse Velocity Method, Waveform Evaluation, Ultrasound. - IV
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 255
Özet
oz KOLONLARIN SADECE EKSENEL BASINÇ ALTINDAYKEN SERBEST TİTREŞİM YÖNTEMİ VE ÜLTRASONİK YÖNTEMLERLE HASARSIZ ÖLÇÜLEREK DEĞERLENDİRİLMESİ Kaynak, Mehmet Yüksek Lisans, İnşaat Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Yrd. Doç. Dr. Ahmet Türer Ocak 2004, 229 sayfa Kolonlar üzerinde var olan eksenel basınç seviyesi, o kolonla ilgili bilinmek istenen değişkenlerin başında gelmektedir. Bu çalışmada, kolonlar üzerindeki eksenel basıncın hasarsız yöntemlerle hesaplanması amaçlanmıştır. Bu amaç için çapraz titreşim yöntemi, ültrasonik hız, dalga biçimi ve titreşim sayısı değerlendirmesi yöntemleri araştırılmış ve kullanılmıştır. İlk olarak serbest titreşim yöntemi uygulanmıştır. Eksenel basınç altında serbest titreşim sıklığı beklenildiği gibi azalmaktadır. Farklı sınır şartları için yük ve serbest ilk titreşim sıklığı arasında bağıntılar çıkarılmaya çalışılmıştır. Bu çalışmada ayrıca serbest titreşim yönteminin neden sadece ince (narin) yapılı öğelerde uygulanabilir olduğu ve ilk (ana) salınım biçiminin neden daha çok azalma gösterdiği yanıtlanmaya çalışılmıştır. v-ikinci ve son olarak ültrasonik yöntemler anlatılmıştır. Bir mekanik titreşimin, farklı yönlerde ölçüm yapıldığında farklı özellikler gösteren katılarda yayılma kuralları incelenmiştir. Dalganın yayılma hızının, ortamın yoğunluğuna, Poisson oranına, elastik indeksine ve yükleme koşullarına bağlı olduğu tekrarlanmıştır. Yükleme yönünün dalga yayılma yönüne göre konumunun ve açısının, numuneye dalga iletimini sağlayan sıvının özelliklerinin, aygıtları yerinde tutmak için uygulanan basıncın, verici ve alıcı aygıtların karşılıklı denk getirilme zorunluluğunun, hata payının, Poisson oranının tanımlanmasının ültrasonik yönteme olan etkileri ve karşılaşılan genel problemler açıklanmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT NON-DESTRUCTIVE TESTING OF COLUMNS UNDER AXIAL COMPRESSION USING TRANVERSE VIBRATION TECHNIQUE, AND ULTRASONIC APPROACHES Kaynak, Mehmet M.Sc, Department of Civil Engineering Supervisor : Asst. Prof. Ahmet Türer January 2004, 229 pages The level of axial compressive load on an existing column is one of the most important parameters to be known. This thesis aims to investigate current state of the art of NDT techniques, their application, and investigate alternative ways of using current technology to estimate the axial compressive load on columns. For this purpose, transverse vibration technique, ultrasonic pulse velocity method, and waveform and frequency content evaluation of ultrasound are investigated and implemented. Analytical and experimental studies on column transverse vibration frequency and axial load relationship are conducted and presented. The measured experimental lateral vibration frequency of the first bending mode decreased under increased axial compressive load as expected from analytical studies. - mRelationships between axial load and vibration frequency are derived and defined for different boundary conditions. Relationship charts are prepared for complicated solution sets. Numerical calculations, laboratory and field tests revealed that natural frequencies of slender columns are more sensitive to axial load changes. The available ultrasonic methods are investigated and described. Stress wave propagation in anisotropic solids is studied. Previous works have shown that the propogation velocity of stress waves depends on the density, Poisson's ratio, modulus of elasticity of the medium, and the state of stress. The orientation of the loading direction to the wave propogation direction, the couplant (ultrasonic transmission gel) uniformity, variability in the pressure applied to hold the transducers, alignment of the transmitting and recieving transducers, accuracy and modelling of Poisson's ratio make the ultrasonic testing more complicated.