A computational model of memory processes in the expectation-violation effect
Beklenti-kırıklığı etkisinin arkasındaki zihinsel süreçlerin bilişimsel modellenmesi
- Tez No: 153176
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. BİLGE SAY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Computer Engineering and Computer Science and Control
- Anahtar Kelimeler: Beklenti-Kırıklığı Etkisi, Soyutlanma Etkileri, Bilişsel Mimari, ACT-R, Bilişsel Modelleme, Çağrışım, Expectation- Violation Effect, Isolation Effects, Cognitive Architecture, ACT-R, Cognitive Modeling, Association IV
- Yıl: 2004
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Enformatik Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bilişsel Bilim Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 153
Özet
Öz BEKLENTİ-KIRIKLIĞI ETKİSİNİN ARKASINDAKİ ZİHİNSEL SÜREÇLERİN BİLİŞİMSEL MODELLEMESİ Özyörük, Nilüfer Master, Bilişsel Bilimler Bölümü Tez Yöneticisi: Assist. Prof. Dr. Bilge Say Ortak Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Gürkan Tekman Aralık 2004, 141 sayfa Bu tez, zayıf çağrışımı olan kelime çiftlerinin güçlü çağrışımı olan çiftlerden daha iyi hatırlanması demek olan Beklenti-Kırıklığı Etkilerinin modellenmesi üzerinedir. Bu tezin amacı, başlangıç niteliğinde bir ön bilgisayar modeli üretmektir. Çalışma, Amster et al. (1992) psikolojik deneyinde kullanılan veri setleriyle bu süreçlerin bilişsel modelini gerçekleştirmiştir. Bu sürecin bilişsel modellemesi ACT-R bilişsel mimarisinde gerçekleştirilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT A COMPUTATIONAL MODEL OF MEMORY PROCESSES IN THE EXPECTATION-VIOLATION EFFECT Özyörük, Nilüfer MS, Department of Cognitive Science Supervisor: Assist. Prof. Dr. Bilge Say Co-Supervisor: Prof. Dr. Gürkan Tekman December 2004, 141 of pages This thesis focuses on modeling Expectation- Violation Effect, which is the superior recall of weakly associated pairs of words over strongly associated pairs. The goal of this thesis is to provide an exploratory computational model. A virtual experiment is conducted based on the datasets used in the psychological experiment by Amster et al. (1992). The computational modeling of this phenomenon is carried in the medium of ACT-R cognitive architecture.