'Avant-garde' modernism in architecture: A re-analysis of the 'Neue Sachlichkeit' architecture within the framework of posthumanism
Mimarlıkta 'avant garde' modernizmi: 'Neve Sachlichkeit' mimarlığının posthumanizm çerçevesinde yeniden incelenmesi
  1. Tez No: 153178
  2. Yazar: CEYDA BARAN
  3. Danışmanlar: DR. RANA NERGİS ÖĞÜT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mimarlık, Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: Özerklik, Humanist Özne-Posthumanist Özne, Burjuva Modernizmi- A vantGarde Modernizmi, Mimarlıkta AvantGarde, NeueSachlichkeif Mimarlığı, Autonomy, Universal Humanist Subject versus Posthumanist Subject, Bourgeois Modernism versus Avant-Garde Modernism, Architectural Avant-Garde, Neue SachlichkeiF Architecture IV
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 185
Özet
oz MİMARLIKTA“AVANT-GARDE' MODERNÎZMİ: ”NEUE SACHLICHKEIT' MİMARLIĞININ POSTHUMANİZM ÇERÇEVESİNDE YENİDEN İNCELENMESİ Baran, Ceyda Master, Mimarlık Bölümü Tez Yöneticisi: Öğr. Gör. Dr. Rana Nergis Öğüt Eylül 2004, 171 sayfa Bu tezin amacı erken yirminci yüzyıl 'modern mimarlık' ını 'posthumanist' söylem çerçevesinde tekrar incelemektir. Hannes Meyer'in 'materyalist' ve 'sosyo-yapısal' mimarlık pratiğine referansla tez, erken yirminci yüzyıl 'modern mimarlık' ında, 'humanist' üretim ve algı biçimlerinden, insan merkezli sanatsal ve yaşamsal üretimin sorgulandığı 'posthumanist' söyleme geçiş yaşandığını ileri sürer. Bu anlamda tez, 1960 sonrası mimarlıkta gelişen postmodern 'posthumanist' eğilimlerin tarihsel bir devamlılığı olduğunu ve eğilimin kökeninin erken yirminci yüzyıl 'modern mimarlık' pratiğinin içinde bulunabileceğini iddia eder. Aynı zamanda tez 'modern mimarlık'ın 'tarihsel kopuş' iddiasının, 'avant-garde' sanat çerçevesinde yaşanan 'humanist' üretim ve algı biçimlerinden 'posthumanist' söyleme geçiş süreci, ve 'avant-garde' sanatın en önemli amacı olan 'sanatın yaşamsal pratikle bütünleşmesi' sürecinin bir sonucu olarak gerçeleşeceğini savlar. Bu çerçeve içerisinde tez, Michael Hays 'ın Modernism and the Posthumanist Subject: The Architecture of Hannes Meyer and Ludwig Hilberseimer kitabım ana metin kabul ederek, 'modern mimarlık' pratiğinin 'tarihsel kopuş' iddiasını, Hannes Meyer'in 'sosyal,' 'teknik,' ve 'yapısal' içeriği üretimin merkezine yerleştiren 'Neue Sachlichkeit' mimarlığı içerisinde gerçekleştiğini iddia eder.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT“AVANT-GARDE”MODERNISM IN ARCHITECTURE: A RE-ANALYSIS OF THE“NEUE SACHLICHKEIT' ARCHITECTURE WITHIN THE FRAMEWORK OF POSTHUMANISM Baran, Ceyda M. Arch., Department Of Architecture Supervisor: Ins. Dr. Rana Nergis Öğüt September 2004, 171 pages This thesis aims to re-analyze the early twentieth century ”modern architecture,“ with in the frame work of ”posthumanism.“ Referring to the ”materialist“ and ”socio- constructive“ architecture of Hannes Meyer, the study proposes a ”shift“ from ”humanist“ ways of production and reception to posthumanism, where the centrality of human in the productive processes of both art and life is questioned. With this respect, the thesis proposes a historical continuity with the post I960' s ”posthumanist“ involvement of the postmodern architecture with the early twentieth century ”modern architecture.“ Moreover, it is argued that the ideal of ”modern architecture's“ break with tradition could be realized through a move towards ”posthumanism“ referring ”posthumanist“ shift occurred in the avant-garde modernism. Within this framework the thesis, via proposing the book by Michael Hays: Modernism and the Posthumanist Subject: The Architecture of Hannes Meyer and Ludwig Hilberseimer as a pretext, argues that the ”modern architecture's“ ideal of ”break" with tradition is realized through the Neue Sachlichkeit architecture of Hannes Meyer which within which the architectural production is integrated with the social and productive determinants of life.