Parameter optimization of steei fiber reinforce high strength concrete by statistical design and analysis of experiments
Yüksek dayanımlı çelik lifli betonların istatistiksel deney tasarımı ve çözümleme yöntemleriyle parametre optimizasyonu
  1. Tez No: 153187
  2. Yazar: ELİF AYAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ÖMER SAATÇİOĞLU, DR. LÜTFULLAH TURANLI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Industrial and Industrial Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Yöntem Parametre Optimizasyonu, İstatistiksel Deney Tasarımı, Taguchi Metodu, Regresyon Analizi, Cevap Yüzeyi Metodolojisi, Çelik Lif, Yüksek Dayanımlı Beton, Basınç Dayanımı, Eğilme Dayanımı, Darbe Dayanımı vı, Process Parameter Optimization, Statistical Design of Experiments, Taguchi Method, Regression Analysis, Response Surface Methodology, Steel Fiber, High Strength Concrete, Compressive Strength, Flexural Strength, Impact Resistance IV
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 378
Özet
öz YÜKSEK DAYANIMLI ÇELİK LİFLİ BETONLARIN İSTATİSTİKSEL DENEY TASARIMI VE ÇÖZÜMLEME YÖNTEMLERİYLE PARAMETRE OPTİMİZASYONU Ayan, Elif Yüksek Lisans, Endüstri Mühendisliği Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Ömer Saatçioğlu Ortak Tez Yöneticisi : Dr. Lütfullah Turanlı Ocak 2004, 351 sayfa Bu tez çalışması yüksek dayanımlı çelik lifli betonların (YDÇLB) basınç dayanımı, eğilme dayanımı ve darbe dayanımlarının istatistiksel deney tasarımı ve çözümlemesi yöntemleriyle parametre optimizasyonunu içermektedir. YDÇLB'nun basmç dayanımı, eğilme dayanımı ve darbe dayanımım etkileyen çeşitli faktörler arasından bütün cevapları yükseltecek en önemli beş tanesi, test etme yaşı, bağlayıcı çeşidi, bağlayıcı miktarı, kür yöntemi ve çelik fiber oranı olarak seçilmiştir. L27(313) Taguchi'nin dikeysel tasarımı ve 342* tam faktörel deney tasarımlarının değerlendirilmesi için Taguchi ve regresyon analiz yöntemleri kullanılmıştır. Taguchi analiz metodunda sinyal / gürültü oranı değişimi ve ANOVA deney sonuçları üzerinde uygulanmıştır. Her üç cevap için seçilen en iyi regresyon modelini optimize etmek amacı ile cevap yüzeyi metodu kullanılmıştır. Bu çalışmada, diğerlerinden değişik bir darbe testi olan Charpy Darbe Testi YDÇLB'lara ilk defa uygulanmıştır. Ortalama basınç dayanımı, eğilme dayanımı ve darbe dayanımı arzulanan değerlere oldukça yakın bulunarak sırası ile 125 MPa, 14.5 MPa ve 9.5 kgf.m olarak gözlenmiştir. Bunlara ek olarak bu çalışma, elde edilen modellerin YDÇLB'lann modellenencevaplarını etkileyen esas faktörlerin ve bunların etkileşimlerinin belirlenmesini sağlaması açısından tektir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT PARAMETER OPTIMIZATION OF STEEL FIBER REINFORCED HIGH STRENGTH CONCRETE BY STATISTICAL DESIGN AND ANALYSIS OF EXPERIMENTS Ayan, Elif M.S., Department of Industrial Engineering Supervisor: Prof. Dr. Ömer Saatçioğlu Co-Supervisor: Dr. Lütfullah Turanlı January 2004, 351 pages This thesis illustrates parameter optimization of compressive strength, flexural strength and impact resistance of steel fiber reinforced high strength concrete (SFRHSC) by statistical design and analysis of experiments. Among several factors affecting the compressive strength, flexural strength and impact resistance of SFRHSC, five parameters that maximize all of the responses have been chosen as the most important ones as age of testing, binder type, binder amount, curing type and steel fiber volume fraction. Taguchi and regression analysis techniques have been used to evaluate L27(313) Taguchi's orthogonal array and 342x full factorial experimental design results. Signal to noise ratio transformation and ANO VA have been applied to the results of experiments in Taguchi analysis. Response surface methodology has been employed to optimize the best regression model selected for all the three responses. In this study Charpy Impact Test, which is a different kind of impact test, have been applied to SFRHSC for the first time. The mean of compressive strength, flexural strength and impact resistance have been observed as around 125 MPa, iii14.5 MPa and 9.5 kgf.m respectively which are very close to the desired values. Moreover, this study is unique in the sense that the derived models enable the identification of underlying primary factors and their interactions that influence the modeled responses of steel fiber reinforced high strength concrete.