Analysis of evolutionary algorithms for constrained routing problems
Evrimsel algoritmaların yan kısıtlı rotalama problemlerinde incelenmesi
  1. Tez No: 153186
  2. Yazar: ERDEM DEMİR
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HALDUN SÜRAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Industrial and Industrial Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Dağıtım ve Toplama Güzergahı Bulma Problemi (DTGBP), Geri Toplamalı Gezgin Satıcı Problemi (GTGSP), Evrimsel Algoritmalar, Sezgisel Yöntemler, TSP with Pickup and Delivery, TSP with Backhauls, Evolutionary algorithms, Heuristics. IV
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 164
Özet
oz EVRİMSEL ALGORİTMALARIN YAN KISITLI ROTALAMA PROBLEMLERİNDE İNCELENMESİ Demir, Erdem Yüksek Lisans., Industrial Engineering Tez Yöneticisi: Y. Doç. Dr. Haldun Süral Haziran 2004, 149 sayfa Bu çalışma Gezgin Satıcı Probleminin iki yan kısıtlı hali üzerinde yoğunlaşır. Bu problemler, Dağıtım ve Toplamalı Güzergah Bulma Problemi (DTGBP) ve Geri Yüklemeli Gezgin Satıcı Problemi (GYGSP)'dir. Problemlerde iki çeşit müşteri vardır: ana depodan ürün talep eden“dağıtım müşterileri”ve ana depoya ürün göndermek isteyen“toplama müşterileri”. Problemlerin amacı yan kısıtlan sağlayan en az maliyetli turu bulmaktır. Uyulması gereken kısıtlar, birinci problemde araç kapasitesi, ikinci problemde ise sıralama kısıtıdır. Bu çalışmanın amacı, DTGBP ve GYGSP için iyi evrimsel algoritmalar (EA) geliştirmenin yanı sıra, kısıtsız problem için iyi işleyen bir EA'mn kıstlı problemlere uyarlanmasının incelenmesidir. Algoritma için toplumdaki bireylerin yan kısıtlara göre olurluğunun önemi üzerine yorum yapmak esastır. Bu bakış açısıyla, olurlu ve olursuz bireylerle çalışan değişik EA'lar önerdik. Bunlar bilgisiyar ortamında yapılan deneylerle karşılaştırıldı. Sonuçta önerilen EA'lann iyi işlediği görüldü.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT ANALYSIS OF EVOLUTIONARY ALGORITHMS FOR CONSTRAINED ROUTING PROBLEMS Demir, Erdem M.S., Industrial Engineering Supervisor : Asst. Prof. Dr. Haldun Sural June 2004, 149 pages This study focuses on two types of routing problems based on standard Traveling Salesman Problem, which are TSP with pickup and delivery (TSPPD) and TSP with backhauls (TSPB). In both of these problems, there are two types of customers, i.e.“delivery customers”demanding goods from depot and“pickup customers”sending goods to depot. The objective is to minimize the cost of the tour that visits every customer once without violating the side constraints. In TSPB, delivery customers should precede the pickup customers, whereas the vehicle capacity should not be exceeded in TSPPD. The aim of the study is to propose good Evolutionary Algorithms (EA) for these two problems and also analyze the adaptability of an EA, originally designed for the standard TSP, to the problems with side constraints. This effort includes commenting on the importance of feasibility of the solutions in the population with respect to these side constraints. Having this in mind, different EA strategies involving feasible or infeasible solutions are designed. These strategies are compared by quantitative experiments realized over a set of problem instances and the results are given.