Analysis of demand and pricing policies in Turkey beer market
Türkiye bira pazarındaki talebin ve fiyatlandırma politikalarının incelenmesi
  1. Tez No: 153191
  2. Yazar: CEMHAN ÖZGÜVEN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ÇAĞLAR GÜVEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Industrial and Industrial Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Türkiye Bira Pazarı, Talep Analizi, Fiyatlandırma Politikaları, Turkey Beer Market, Demand Analysis, Pricing Policies IV
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 251
Özet
Bu çalışmanın amacı, Türkiye bira pazarını hem talep analizi ve hem de pazar oyuncuları tarafından 1997-2002 yıllan arasında uygulanan pazarlama ve özellikle de fiyatlandırma politikalarının etkinliği açısından incelemektir. Pazarın duopol benzeri yapısı ile 1997-2002 yıllan arasında izlenen fiyatlandırma politikalarının gerçekleşen satış hacimleri üzerindeki belirleyiciliğinin sorgulanması, çalışmanın kendine özgü yanlandır. Araştırma, ilk olarak, talep belirleyici unsurların analizine, ikincil olarak da, pazarda güdülen fiyatlandırma politikalarının pazar oyuncularının hedefleri açısından optimal olup olmadığının değerlendirmesine odaklanmıştır. Çalışmanın en önemli bulgusu Türkiye'deki bira fiyatlarının hem gelir hem de karlılık açısından optimal seviyenin altında olmasıdır. Bununla birlikte, bira talebindeki mevsimlik değişmeler de gelirleri arttırmak amacıyla daha etkin kullanılabilir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this work is to study the beer market in Turkey in respect of demand analysis and with a view to assess whether the marketing and in particular pricing policies adopted by industry players in the period 1997-2002 have been efficient. Of specific interest is the near duopolistic structure of the market and the question whether pricing policies followed during the period 1997-2002 have been determinant in the observed sales volumes. The investigation focuses first on the analysis of the determinants of demand, and secondly on questioning whether pricing policies practiced in the market are optimal with respect to the objectives of the industry players. The major finding of the study is that beer prices in Turkey are below the optimal level, with respect to both revenue and profit maximizing objectives. Moreover, seasonality in beer demand can be exploited further with a high-low pricing scheme to improve the industry revenue.