Software development for R/C building vulnerability index and member importance calculation
Betonarme binaların hasar indeksi ve eleman önem katsayılarının hesaplanması için program yazılması
  1. Tez No: 153192
  2. Yazar: ARİF ÖKSÜZ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. AHMET TÜRER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Deprem, Yapı hasar riski analizi, Eleman önem katsayısı, İtme Analizi vı, Earthquake, Vulnerability Assessment, Member Importance, Pushover Analysis IV
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 220
Özet
ÖZ BETONARME BİNALARIN HASAR İNDEKSİ VE ELEMAN ÖNEM KATSAYILARININ HESAPLANMASI İÇİN PROGRAM YAZILMASI Öksüz, Arif Yüksek Lisans, İnşaat Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Yrd. Doç. Dr. Ahmet Türer Mart 2004, 201 sayfa Türkiye aktif fayların bulunduğu bir bölgede yer almaktadır. Son yıllarda yaşanan depremler, yapılarımızda depreme karşı dayanım eksikliğinin ne kadar ciddi boyutlarda olduğunu açık bir şekilde ortaya koymuştur. Deprem konusunda yürütülen çalışmalar, ülkemizde güçlendirilmesi gereken halen birçok bina olduğunu göstermektedir. Yapısal olarak depreme dayanıksız binaların tespit edilmesi ve zayıflık derecelerinin belirlenmesi ile ilgili birçok çalışma yürütülmektedir. Bu binaların yeni depremler öncesinde güçlendirilmesi, can ve mal kaybını engellemek için atılması gereken ilk adımı oluşturmaktadır. Değerlendirilecek yapı stoğunun çok büyük olması sebebiyle yaklaşık ve hızlı (emprik) değerlendirme metodları geliştirilmiştir. Fakat, önemi büyük ve değerli binaların (afet merkezi, devlet binaları, hastane, yüksek yapılar vb.) değerlendirilmesi, genel yapı stoğu ile uyuşmamaktadır, özel ve daha detaylı çalışmalar gerektirmektedir. Yaptığımız çalışma, yukarıda ifade edilen detaylı analiz ve değerlendirmenin hızlı ve doğru bir şekilde yapılmasını amaçlamaktadır.Bu çalışmanın önemli bir parçası olan software, yapılar hakkında toplanan verileri hızlı, doğru ve otomatik olarak defalarca işleyebilecek ve binalar için eleman bazında detaylı zayıflık ve risk analizi yapabilecektir. Binanın toplam deprem zayıflığını gösteren katsayı, her taşıyıcı elemanın sistemin bütünlüğü içindeki öneminin ve sistem yüklemelerinde ne kadar zorlandığının bileşkesi olarak hesaplanacaktır. Kullanıcı algısını artırmak amacı ile, yapının hızlı bir şekilde modellenmesini, analiz motoru olarak kullanılan Sap2000 programına girdi dosyası oluşturulmasını, gerekli statik ve dinamik analizlerin otomatik olarak yapılmasını ve sonuçların değerlendirilerek yapı hakkında karar verebilmek için gerekli bilgilerin kullanıcıya sunulmasını sağlayan fonksiyonel bir grafiksel kullanıcı ara-yüzü ve pogram motoru tasarlanmıştır. Program C++ dili ile nesne tabanlı olarak yazılmıştır. Bu çalışmayı benzer konuda yapılan çalışmalardan ayıran en büyük fark yapının üç boyutlu geometrik özelliklerinin otomatik olarak oluşturulmasını sağlayan motora sahip olması ve doğrusal olmayan analiz tekniklerinin effektif olarak kullanılarak sonuca gidilmesidir. Bu sayede daha gerçekçi sonuçlara daha hızlı bir şekilde ulaşma imkanı doğacaktır. Gelecek çalışmalar, programa eklenecek yeni modüller aracılığı ile hasar riski fazla olan binalarda yapılabilecek güçlendirme çalışmaları ile ilgili önerileri de içerecektir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT SOFTWARE DEVELOPMENT FOR R/C BUILDING VULNERABILITY INDEX AND MEMBER IMPORTANCE CALCULATION Öksüz, Arif M. S., Department of Civil Engineering Supervisor: Asst. Prof. Dr. Ahmet Türer March 2004, 201 pages Turkey has many active faults which have the potential to generate large earthquakes. Recent earthquakes showed that the buildings in Turkey are not well designed and vulnerable to earthquakes. Previous studies on the subject showed that many structures in Turkey need to be strengthened before the next major earthquake to minimize property loss and casualties. A number of fast and approximate (mostly empirical) methods have been developed in the past to process large building stock. However, there are some important and special structures that do not fit with the general building stock and needs special consideration (e.g., disaster management center, governmental buildings, hospitals, tall structures, etc.). This study targets to evaluate those important and special structures in a detailed, fast, and correct manner. The developed software, which constitutes an important part of this study, does process the building information several times to determine member-based importance factors. The vulnerability index of the building will be determined using the inimportance of each load-carrying member and how much each member is forced with respect to its capacity. In order to augment user perception, a functional graphical user-interface is designed. Software is equipped with modules that generate input files for SAP2000 analysis program, conduct dynamic and static analysis automatically, and post- process the generated analysis results which enable the engineer to make a decision on the vulnerability of the structure. Program is written in C++, using object-oriented programming technique. The main difference between this and similar studies is the generator program which automatically generates 3D-FE models and post-processes non linear analysis results for an effective decision mechanism. In this way, more realistic results can be obtained much faster. As future studies, new routines are planned to be implemented to the graphical user interface of the program which will suggest smart and engineered retrofit/strengthening alternatives to the user.