Empirical analysis of the relationship between electricity demand and economic uncertainty
Elektrik talebi ve ekonomik belirsizlik arasındaki ilişkinin ampirik analizi
- Tez No: 350169
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ESMA GAYGISIZ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Ekonometri, Ekonomi, Econometrics, Economics
- Anahtar Kelimeler: Elektrik Talebi, Panel Veri Analizi, Đktisadi Belirsizlik, ARCH Modeller, Electricity Demand, Panel Data Analysis, Economic Uncertainty, ARCH Models
- Yıl: 2013
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İktisat (İngilizce) Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 379
Özet
Elektrik talebini etkileyen faktörlerin belirlenmesi ve fiyat ve gelir esnekliklerinin tahmini, etkin politikaların oluşturulması ve tutarlı talep tahminleri için büyük önem arzetmektedir. Bu doktora tezinin amaçları, elektrik talebinin belirleyicilerinin araştırılması ve fiyat ve gelir esnekliklerinin bulunmasına ilaveten, ekonomik belirsizliğin/oynaklığın elektrik talebi üzerine etkilerinin incelenmesidir. Elektrik talebi, elektrik fiyatının, gelirin, şehirleşme oranının, hava durumu değişkenlerinin ve iktisadi belirsizliğin bir fonksiyonu olarak modellenmiştir. Bu doktora çalışması, iki tane panel veri uygulaması içermektedir: bunlardan biri, 1990'dan 2001'e kadarki dönemi kapsayan Türkiye'nin illeri üzerinedir; diğeri ise, 1985 ve 2007 yılları arasındaki dönem içinde 27 OECD ülkesinin panel verisi uygulamasıdır. Bu çalışmada panel veri teknikleri kullanılmıştır. Sonuçların istikrarını kontrol etmek için, ekonomik belirsizliğin ölçülmesinde ARCH/GARCH modellerinden elde edilen çeşitli temsili değişkenler kullanılmıştır. Sonuçlar, sanayi üretim volatilitesinin Türkiye'nin elektrik tüketimine pozitif belirgin etkisi olduğunu ve petrol fiyatları volatilitesinin OECD ülkelerinin elektrik tüketimi üzerine belirgin kısa dönem negatif etkisinin olduğunu göstermektedir. viiBunlara ilaveten, enerji ve ekonomi arasında geri besleme etkilerinin varlığı ve elektrik talebinin elektrik fiyatlarına karşı duyarlılığının kısıtlı olması sonuçlarına dayalı olarak, ayrıca, çevresel konuları ve arz güvenliğini de dikkate alarak, fiyat politikalarıyla beraber enerji verimliliği programlarının uygulanması, enerji kaynaklarının çeşitlendirilmesi, doğa dostu temiz elektrik üretim teknolojilerinin yaygınlaştırılması ve sanayilerin az enerji yoğun yapıya dönüştürülmesi gibi konulara ülkelerin öncelik vermesinin gerekli olduğu sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
The determination of the factors that influence electricity demand and the estimation of price and income elasticities are very crucial for both effective policies and consistent demand projections. The purposes of this dissertation are to investigate the determinants of electricity demand, to obtain the price and income elasticities, and to examine the effect of economic uncertainty/volatility on the electricity demand. We model electricity demand as a function of electricity price, income, urbanization ratio, weather variables, and economic volatility. This dissertation includes two panel data applications: one for the panel of provinces of Turkey covering the period from 1990 to 2001, and another one for the panel of 27 OECD countries over the period between 1985 and 2007. We employ panel data techniques. In order to check for the robustness of our results, we use different proxy measures of economic uncertainty obtained from the estimation of ARCH/GARCH models. Results show the positive significant effect of the industrial production volatility on the electricity consumption of Turkey, and the significant adverse short run impact of oil price volatility on the electricity consumption of OECD countries. vIn addition, based on the results, such as the presence of feedback effects between energy and economy and limited responsiveness of electricity demand to electricity prices, as well as, considering environmental issues and supply security, accompanying to the pricing policies, the countries should give priority to the energy efficiency programs, diversification of energy resources, environmentally friendly clean electricity generation technologies, and transformation of their industries to the less-energy intensive structure.