Investigation of the effect of orientation and heat treatment on the stress corrosion cracking susceptibility of 7050 aluminum alloy
Örnekleme yönünün ve ısıl işlemin 7050 alüminyum alaşımının gerilimli korozyon çatlaması duyarlılığına etkisinin incelenmesi
  1. Tez No: 153193
  2. Yazar: GÜL ÇEVİK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA DORUK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Metalurji Mühendisliği, Metallurgical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Gerilimli korozyon çatlaması, yüksek dayançlı alüminyum alaşımları, örnekleme yönü, ısıl işlem, sabit akım potansiyel farkı tekniği. vıı, Stress corrosion cracking, high strength aluminum alloys, specimen orientation, heat treatment, direct current potential drop technique
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Metalurji ve Malzeme Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 129
Özet
oz ÖRNEKLEME YÖNÜNÜN VE ISIL İŞLEMİN 7050 ALÜMİNYUM ALAŞIMININ GERİLİMLİ KOROZYON ÇATLAMASI DUYARLILIĞINA ETKİSİNİN İNCELENMESİ Çevik, Gül Yüksek Lisans, Metalürji ve Malzeme Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Prof: Dr. Mustafa Doruk Ortak Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Rıza Gürbüz Ağustos 2004, 118 Sayfa Bu çalışmada örnekleme yönünün ve ısıl işlemin 7050 alüminyum alaşımının %3,5 NaCl çözeltisinde ve serbest korozyon koşullarında Gerilimli Korozyon Çatlaması (GKÇ) duyarlılığına etkisi araştırılmıştır. Bu amaçla Kompakt Çekme numunelerine Sabit Uzama Hızı testi uygulanmıştır. Çatlak boylan Sabit Akım Potansiyel farkı tekniği ile ölçülmüştür. Zamana karşı çatlak uzunluğuna ek olarak, çatlak büyüme hızı ile gerilim şiddet faktörü arasındaki ilişki de belirlenmiştir. Temel kırılma mekanizmalarıyla ilgili olarak, sonuçlan desteklemek için kınlma yüzeyleri incelenmiştir. Çatlak ilerleme doğrultusunun haddeleme doğrultusuna paralel olduğu SL örnekleme yönünde alaşımın GKÇna en duyarlı olduğu gözlenmiştir. Dayanç TS yönünde daha yüksektir ancak yükleme doğrultusunun haddeleme doğrultusuna paralel olduğu LT yönünde ise alaşımın GKÇna en dayançlı olduğu gözlenmiştir. VIAlaşım SL yönünde ve peak yaşlandırma işlemi uygulandığında GKÇna duyarlı hale gelmektedir. İleri yaşlandırma işleminde (T7651) dayanç yükselmekte ve iki aşamalı ileri yaşlandırma işlemi, T73651, ise dayanan daha da fazla artmasını sağlamıştır. Diğer taraftan, TS ve LT yönleri T651 işleminde T7651 ve T73651 işlemlerine göre GKÇna daha dayançlı bulunmuştur. Bu yönlerde duyarlılık T73651 işleminde T7651 işlemine göre azalma göstermiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT INVESTIGATION OF THE EFFECT OF ORIENTATION AND HEAT TREATMENT ON THE STRESS CORROSION CRACKING SUSCEPTIBILITY OF 7050 ALUMINUM ALLOY Çevik, Gül M.S., Department of Metallurgical and Materils Engineering Supervisor: Prof. Dr. Mustafa Doruk Co-Supervisor: Prof. Dr. Rıza Gürbüz August 2004, 118 Pages In the present work, the effect of variation in specimen orientation and heat treatment on the Stress Corrosion Cracking (SCC) susceptibility of 7050 aluminum alloy was investigated in 3,5% NaCl solution and under freely corroding conditions. For this purpose, Constant Extension Rate Tests (CERT) was performed on precracked Compact Tension (CT) specimens and the Direct Current Potential Drop technique was applied to measure the crack lengths. In addition to crack length versus time curves, the relationship between the crack growth rate and the stress intensity factor was determined. Fractographic analysis was utilized extensively to support the findings related with basic mechanisms of cracking. The alloy was found to be in the most susceptible state in the SL orientation, in which the crack propagation direction is parallel to the rolling direction. The resistance to SCC is higher in the TS but at maximum in LT orientation where the loading direction is parallel to the rolling direction. ivIn the peak aging treatment, T651, alloy is susceptible to SCC in SL orientation. When the over aging treatment, T7651, is applied the resistance is increased and the two step over aging treatment, T73651, has resulted in an additional improvement in this orientation. On the other hand, the alloy showed higher resistance to SCC in TS and LT orientations in T651 condition compared to the T7651 and T73651 treatments. In these orientations, the alloy is less susceptible in T73651 condition than in T7651 treatment.