Strategic spatial planning and its implementation in Turkey: Şanlıurfa Provincial Development Planning case
Stratejik mekan planlaması ve Türkiye'de uygulanması: Şanlıurfa İl Gelişme Planlaması örneği
- Tez No: 153206
- Danışmanlar: PROF. DR. MELİH ERSOY
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Şehircilik ve Bölge Planlama, Urban and Regional Planning
- Anahtar Kelimeler: stratejik mekan planlaması, iletişimsel akılcılık, birlikte çalışma, sosyal sermaye, olumsallık, strategic spatial planning, communicative rationality, collaboration, social capital, contingency
- Yıl: 2004
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Şehir ve Bölge Planlama Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 289
Özet
Bu tezin amacı, hem gelişmiş hem de gelişmekte olan ülkelerde giderek yaygınlaşan stratejik mekan planlamasının incelenmesidir. Türkiye bu yeni planlama yaklaşımını benimseyen ülkeler arasındadır. İl Gelişme Planlaması, yakın geçmişte Türk planlama sistemine giren bir stratejik planlama deneyimidir. Bu tez Şanlıurfa il Gelişme Planlaması örneğini genel bir ölçütler kümesine göre değerlendirmekte; bu ölçütlerin sağlanmasında rol oynayan olumsal faktörlerin (aktörler ve roller) altını çizmekte; ve yerele özgü özelliklerin planlama sürecindeki rolünü (sosyal sermayenin niteliği, ekomonik gelişmişlik düzeyi) vurgulamaktadır. Stratejik planlama sadece planlama aşamasını değil, uygulama ve denetleme aşamalarını da kapsayan bir yaklaşımdır. Bu nedenle, tez ayrıca, planların uygulanabilmesi için, bu üç birbiriyle bağımlı aşamanın (planlama, uygulama, denetim), aktörler, roller ve kaynaklar ile beraber, eşit ölçüde dikkate alınması gerektiğini belirtmektedir.
Özet (Çeviri)
This thesis aims at analyzing the strategic spatial planning, which has received widespread acceptance both in developed and developing countries. Turkey is one of the countries that has been trying to adopt this new tendency. Recently, Provincial Development Planning has been introduced into the Turkish planning system as a strategic planning attempt. This thesis evaluates the Şanlıurfa Provincial Development Planning case with respect to a set of criteria; underlines the role of contingent factors (specific actors in the process and their roles) in the satisfaction of these criteria; and highlights the role of place-specific factors (quality of social capital, level of economic development) in the planning process. The strategic planning is not merely concerned with the planning process; but also with implementation and monitoring stages. Therefore, the thesis stresses that these three integral stages -planning, implementation and monitoring- should be equally considered with agents, roles and resources so that the plans can be implemented.